Μπορεί το Brexit να οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

 

Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τις ελληνικές διεκδικήσεις για την επιστροφή τους και τις ευκαιρίες που δίνει γι αυτό η βρετανική απόφαση για Brexit αναφέρεται με δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «επί δεκαετίες η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των “Ελγίνειων Μαρμάρων” (σ.σ. τα Γλυπτά του Παρθενώνα) από το Βρετανικό Μουσείο και το Brexit θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την ατελείωτη ιστορία».

Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει το ιστορικό της αποκόλλησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα το 1816, την πώλησή τους στο Βρετανικό Μουσείο και τη σχεδόν άμεση έγερση του αιτήματος της επιστροφής των κλοπιμαίων εκ μέρους των άρτι απελευθερωθέντων από τους Οθωμανούς Ελλήνων.

Η «Welt» αναφέρεται, επίσης, στην επίμονη άρνηση των βρετανικών κυβερνήσεων, οι οποίες «αγνόησαν ακόμα και τους καλούς βρετανικούς τρόπους», όπως γράφει χαρακτηριστικά αναφερόμενη στις βρετανικές αντιδράσεις απέναντι στο ελληνικό αίτημα.

Ως πρόσωπο κλειδί εμφανίζεται ο Μπόρις Τζόνσον. Υπουργός εξωτερικών σήμερα και υπέρμαχος του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον είχε ως δήμαρχος του Λονδίνου είχε αρνηθεί την επιστροφή των Γλυπτών, μετά την σχετική καμπάνια του Τζορτζ Κλούνεϊ.

Τώρα ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να αντιμετωπίσει πάλι το θέμα, αφού θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι «οι Έλληνες θεωρούν πως με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ήρθε και η ώρα να ξαναφέρουν τον καλλιτεχνικό θησαυρό πίσω στην Αθήνα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι Βρετανοί χρειάζονται για όλα όσα θέλουν (να επιτύχουν) τη συγκατάθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου», λέει ο Αλέξης Μανθεάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. «Οι πιθανότητες της επιστροφής τους δεν είναι αμελητέες. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους μπορεί μεν η Μ. Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά μία οικονομική συμφωνία μπορεί να γίνει μόνο με αυτούς, διότι θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια. Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ως αντάλλαγμα είναι ένα θέμα, το οποίο δεν θέτει μόνο ο Αλέξης Μανθεάκης, αφού και Έλληνες κοινοβουλευτικοί έχουν ήδη εκφραστεί παρομοίως» παρατηρεί η Welt.

Τέλος η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «το επιχείρημα της Βρετανίας ήταν μέχρι τώρα το “σμογκ” της Αθήνας, αλλά μετά την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα έχει καταπέσει. Για τη νομιμότητα της μεταφοράς των Μαρμάρων δεν υπάρχει εν τούτοις αμφιβολία κατά τους Βρετανούς. Ο λόρδος Έλγιν είχε πράγματι την γραπτή άδεια των Τούρκων να πάρει έργα τέχνης από την Ακρόπολη. Γινόταν, όμως, λόγος για “μερικές πέτρες”, επομένως κατά την ελληνική ανάγνωση δεν μπορούσαν να εννοούνται πέτρες βάρους 220 τόνων…».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα