Μυρίζει μπαρούτι στα βόρεια και ανατολικά σύνορά μας   

ΤΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΚΟΤΖΙΑ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ... ΟΡΕΞΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»

Την ώρα που στα ανατολικά (Τουρκία) και βόρεια (Αλβανία) σύνορά μας μυρίζει μπαρούτι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο αδυνατεί να προβλέψει και να αποφύγει τις παγίδες που στήνουν σε αγαστή συνεργασία Άγκυρα και Τίρανα, αλλά –για άγνωστους λόγους– πανηγυρίζει κάνοντας λόγο για «θετικά βήματα».

Η πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην αλβανική πρωτεύουσα, σημαδεύτηκε από την άνευ προηγουμένη πρόκληση ακραίων εθνικιστικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας. Αν όχι υπό την προστασία, σίγουρα υπό την ανοχή των επίσημων Αρχών –με την Αστυνομία να επεμβαίνει διακριτικά αρκετή ώρα αργότερα και εφόσον το «μήνυμα είχε σταλεί»– μερικές δεκάδες διαδηλωτές εμπόδισαν την είσοδο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο αλβανικό υπουργικό Εξωτερικών. Αντί, μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς να επιδείξει πυγμή και να σηκωθεί να φύγει, έφτασε στο σημείο να διαπραγματεύεται ακόμη και την είσοδό του από πλαϊνή πόρτα, την ώρα που το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «καταργήστε το εμπόλεμο». Και μπορεί ο Έλληνας υπουργός να μπήκε τελικά από την κύρια είσοδο, ωστόσο τα όσα έθεσε στο τραπέζι ο ομόλογός του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, μόνο ως διπλωματική επιτυχία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο κ. Μπουσάτι, με τα αλβανικά ΜΜΕ να έχουν καλλιεργήσει από μέρες κλίμα, έθεσε θέμα «τσάμηδων», δηλώνοντας επί λέξει: «Θα πρέπει να καταργηθεί το Εμπόλεμο για να γίνουν τα επόμενα βήματα, καθώς θα υπάρχουν άμεσες νομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του Τσάμικου ζητήματος, ως θεμελιώδους θέματος ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η… αμηχανία της Αθήνας τις επόμενες ώρες ήταν κάτι περισσότερο από έκδηλη, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη ανακοίνωση-απάντηση, αλλά αντιθέτως προτίμησε τη συνήθη για την κυβέρνηση τακτική των διαρροών. «Τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε η άτυπη ενημέρωση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πληρωμένη απάντηση».

Την ίδια ώρα, με τη γνωστή… ελαφρότητα που χαρακτηρίζει στα εθνικά θέματα τους περισσότερους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κοτζιάς πόζαρε χαμογελώντας μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, μπροστά από έναν τεράστιο μεσαιωνικό χάρτη που καλύπτει μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας και της Αλβανίας. Μία σαφής παραπομπή στο περιβόητο «όραμα της Μεγάλης Αλβανίας», που ο κ. Ράμα ποτέ δεν έχει κρύψει ότι τον γοητεύει.

Πιάστηκε στη «φάκα»

Χωρίς ουσιαστική προεργασία και με λανθασμένη τακτική «καλαθιών» από τη μία και την άλλη πλευρά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «κατάφερε» να μπει για πρώτη φορά επισήμως στη διμερή ατζέντα το θέμα των «τσάμηδων». Κάτι το οποίο ενέχει πολιτικές και νομικές συνέπειες, καθώς η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί απολογούμενη για «εγκλήματα» και η Αλβανία να ζητά ηθική και οικονομική αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, οδηγούμαστε προς μία εξομοίωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα, με τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που πέρασαν παράνομα στα εδάφη μας, με τα Τίρανα να διεκδικούν την παραχώρηση «δικαιωμάτων μειονότητας». Με απλά λόγια, ο κ. Κοτζιάς πιάστηκε στη «φάκα» που εντέχνως καλλιεργούσε το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία των γειτόνων μας, που θεωρούν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης (βλ. μνημόνια) και της συμμαχίας με την Τουρκία είναι σε ισχυρότερη θέση από την Αθήνα. «Τώρα, οι Έλληνες δεν φεύγουν πια από το τραπέζι», φέρεται να είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Κόμματος PDIU των «Τσάμηδων». Στον Έντι Ράμα, άλλωστε, πιστώνεται και η δήλωση «για έναν σύγχρονο πατριωτισμό των Αλβανών που παραμένουν χωρισμένοι σε πολλά εδάφη», που μόνο ως ένδειξη αλυτρωτισμού μπορεί να χαρακτηριστεί. 

Η «τουρκική μειονότητα» και οι ύποπτες κινήσεις του ψευδομουφτή

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγια-Σοφιά (και μάλιστα σε live μετάδοση), η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο, με το υπουργείο Εξωτερικών των εξ ανατολής γειτόνων μας να θέτει επιτακτικά θέμα τουρκικής μειονότητας.

«Η Ελλάδα παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, να «υπενθυμίζει» στην Αθήνα «ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες». Και μπορεί η Ελλάδα διά του Νίκου Κοτζιά να διαμηνύει πως «δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να αποτελέσουν εργαλείο για “μητέρες πατρίδες”, να μετατρέψουν σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη μειονότητα αντί να αποδεχθούν τον ρόλο της ως γέφυρα φιλίας για όλη την περιοχή», ωστόσο ο ψευδομουφτής, Αχμέτ Μετέ, όχι μόνο προκαλεί αλλά βάζει στο τραπέζι και λίστα απαιτήσεων με τον πλέον επίσημο τρόπο (σ.σ. μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών).

Τα αιτήματα του ψευδομουφτή

– Σεβασμός της εθνικής ταυτότητας της μειονότητας.

– Εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τις ΜΚΟ στις οποίες έχει απαγορευθεί η χρήση της λέξης «τούρκικος» στις ονομασίες τους.

– Ικανοποίηση των αιτημάτων για άνοιγμα των μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων.

– Αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγει η μειονότητα.

– Αποφυγή παρεμβάσεων στις θρησκευτικές ελευθερίες.

– Διασφάλιση πλήρους κατοχής επί των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και της διοίκησής τους.

– Απόδοση της ιθαγένειας στα μέλη της μειονότητας που τους έχει αφαιρεθεί βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας (που έχει πλέον καταργηθεί).

Η ανάγνωσή τους και μόνο αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, με τον Αχμέτ Μετέ σε δηλώσεις του να σημειώνει με νόημα: «Αν η Τουρκία είναι δυνατή, είμαστε και εμείς δυνατοί. Όταν η Τουρκία εξασθενεί, ασφυκτιούμε. Πρέπει να εργαστούμε για μια δυνατή Τουρκία γιατί δεν περιμένει βοήθεια μόνο η Δυτική Θράκη, αλλά όλος ο ισλαμικός κόσμος, που αισθάνεται ότι είναι Τούρκος». Την ίδια ώρα, ανενόχλητος και ανεξέλεγκτος, ο ψευδομουφτής έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο «ιμάμηδων» στην Ξάνθη και στη Ροδόπη, όπου με άφθονο χρήμα και τη φανερή υποστήριξη του Τουρκικού Γενικού Προξενείου δημιουργεί δομές –ακόμη και εκπαιδευτικές– προκειμένου να παραμείνει η θρησκευτική μειονότητα ελεγχόμενη από αλυτρωτικά κέντρα. Η Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών, μάλιστα, καταγράφει με ιδιαίτερη προσοχή διάφορους «συλλόγους» που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Θράκη και δημιουργούν δίκτυο πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής χειραγώγησης των εκεί μουσουλμάνων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πολεμική προετοιμασία δείχνουν οι κινήσεις των Τούρκων

Το ότι η Τουρκία εδώ και μήνες στήνει ένα σκηνικό έντασης και κρίσης στο ανατολικό Αιγαίο δεν αποτελεί μυστικό. Γι’ αυτό και ο προβληματισμός στο Πεντάγωνο είναι ιδιαίτερα μεγάλος, με την «Α» να αποκαλύπτει πως στο ΓΕΕΘΑ και στα άλλα τρία επιτελεία, εξετάζονται σχέδια κρίσης και στρατιωτικές κινήσεις ανάλογα τη δράση της Τουρκίας.

Το θερμό επεισόδιο είναι απευκταίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ στο τραπέζι έχουν βγει οι Εθνικοί Κανόνες Εμπλοκής, μετά από μία σειρά προκλήσεων και ενεργειών που δείχνουν πολεμική προετοιμασία από την πλευρά της Άγκυρας.

– Μόλις ένα μίλι από την Κω, τουρκικό υποβρύχιο αναδύθηκε ως «απάντηση» του ελληνικού υποβρυχίου «Ματρώζος» στην περιοχή.

– Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού ΓΓΕΘΑ, ναυάρχου Αποστολάκη, στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικό αρματαγωγό σκάφος παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις Οινούσσες.

– Μετακίνηση δύο τουρκικών ταξιαρχιών (δύναμη περίπου 6.000-8.000 ανδρών) απέναντι από τη βραχονησίδα Ίμια, με δυνατότητα αερομεταφοράς μεγάλου όγκου δυνάμεων.

Επικίνδυνα «σενάρια»

Στρατηγοί, ναύαρχοι και πτέραρχοι συσκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες τής «Α», εξετάζουν μία σειρά από σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε όξυνση της κρίσης.

Κατάληψη βραχονησίδας: Πρόκειται για το σκηνικό που ζήσαμε το 1996 με την κρίση των Ιμίων, η οποία αποτέλεσε την αιτία για την πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού αμυντικού συστήματος. Μονάδες όπως η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ) συγκροτήθηκαν, ανδρώθηκαν και καθιερώθηκαν σε αμιγώς επαγγελματικό επίπεδο, ενώ το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε ακόμη πιο υψηλή ετοιμότητα (σ.σ. μετριέται σε χρόνο τάξης λεπτών η αντίδρασή τους), προκειμένου με πληθώρα οπλισμού να επέμβει άμεσα από αέρος ή από θαλάσσης σε οποιαδήποτε περιοχή της εθνικής επικράτειας για να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Το ίδιο ισχύει και για τις Α΄ και Γ΄ ΜΑΚ και άλλες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, που σε περιφερειακό ή και τοπικό επίπεδο διατηρούνται σε συνεχή υψηλή ετοιμότητα για άμεση αντίδραση σε όποια εχθρική ενέργεια.

Πετρελαϊκές έρευνες: Το πλέον αναμενόμενο σενάριο είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται πολύ συχνά προσπάθεια να υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το 1974 μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα «μοτίβα» της Άγκυρας. Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ ήταν αυτό που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2008 σε περιοχή 80 ν.μ. νοτίως της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελορίζου (στο όριο του FIR Αθηνών). Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν κάθε κίνηση του «Barbaros», με κανονιοφόρους να βρίσκονται διασκορπισμένους σε κάθε νησί του ανατολικού Αιγαίου έτοιμες να παρέμβουν άμεσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα