Μόνοι διωκόμενοι οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Μόνο οι εμπειρογνώμονες διώκονται για την κατηγορία της απιστίας στην υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Ο ανακριτής διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης απέστειλε ήδη κλήσεις προς απολογία στους κατηγορούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει προθεσμίες για τα μέσα Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις επίμαχες πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία. Ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει, καθώς οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων είχαν εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα το σύνολο της ζημίας για το Δημόσιο υπολογίζεται περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Από τον έλεγχο εντοπίστηκαν περιπτώσεις υποτίμησης της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις σημειώνονται διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή σε άλλες δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία. Παράλληλα, κρίνεται ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο τα μέλη του της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ κατηγορούνται για υπεξαίρεση αναφορικά με την μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο. Με αυτό το αντικείμενο εκκρεμούν ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς και άλλες υποθέσεις από συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα