«Μόνο με Ν.Δ. θα γλιτώσουμε το 4ο Μνημόνιο»

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή, δέχτηκε κριτική και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή, δίχως την πολυτέλεια να κάνει λάθη. Κι όμως ναι, μία εντυπωσιακή γυναίκα που προέρχεται από πολιτικό «τζάκι» μπορεί να αφήσει το στίγμα της και να μην την προσφωνούν απλώς «κυρία Κεφαλογιάννη», αλλά Όλγα.

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

 

Σήμερα η «Α» φιλοξενεί τη «γαλάζια» βουλευτή και πρώην υπουργό η οποία μας μιλάει για τη χαμένη εθνική μας αυτοπεποίθηση, συγκρίνει Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη και είναι σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς όπως λέει μόνο αν «φύγει» η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα γλιτώσει η χώρα το 4ο μνημόνιο.

 

Κυρία υπουργέ, φτάνουμε στο τέλος του 2016 και ακόμη παραμένουμε όμηροι των μνημονίων. Δεν προέβλεψε σωστά  ο κ. Σαμαράς ή απέτυχε ο κ. Τσίπρας;

«Ο κ. Σαμαράς έπεσε μέσα και στις προβλέψεις του και στις προειδοποιήσεις του. Διότι όντως η χώρα θα ήταν σε ανάκαμψη, εάν ο κ. Τσίπρας δεν εκβίαζε την πτώση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και αποδεχόταν την πρόταση για συναινετική εκλογή Προέδρου και εκλογές το φθινόπωρο του 2015. Η αξιολόγηση και το δεύτερο πρόγραμμα θα είχαν ολοκληρωθεί, το ρεύμα ανάπτυξης της οικονομίας θα είχε εμπεδωθεί. Αντιθέτως, στην ίδια περίοδο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη που σήμερα οι “σύντροφοί” του επιλέγουν να ξεχνούν, έκανε ό,τι χρειαζόταν για να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε ένα νέο, αχρείαστο, μνημόνιο, να υπονομεύσει την ανάπτυξη και, τελικά, να υποθηκεύσει το σύνολο της ελληνικής περιουσίας. Φτάνουμε, όντως, στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς μνημονίων, μόνον που το δίλημμα που θέτετε έχει, απλώς, απαντηθεί από την πραγματικότητα».

 

Δεν είναι όμως πολιτικά ανορθόδοξο να ισχυρίζεται η Ν.Δ. ότι «αν ολοκλήρωνε την τετραετία θα είχε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», ενώ αυτό δεν προέκυπτε από τις εκκρεμότητες και τους αριθμούς;

«Από πού προκύπτει ο ισχυρισμός σας; Μπορώ να σας υπενθυμίσω τις εκτιμήσεις τόσο της Επιτροπής όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος για το πόσο, τελικά, κόστισε στη χώρα η επονομαζόμενη “διαπραγμάτευση Βαρουφάκη – Τσίπρα”. Τουλάχιστον 100 δισ. υπολόγισε τις απώλειες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινκ, 86 δισ. η Τράπεζα Ελλάδος. Υπάρχει, αλήθεια, κάποιος που θεωρεί ότι, χωρίς αυτό το κόστος που προκάλεσε αποκλειστικά με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., η χώρα δεν θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση;»

 

Ο κ. Μητσοτάκης ζητά επισταμένα εκλογές. Όλα όμως δείχνουν ότι η χώρα δεν γλιτώνει ένα τέταρτο μνημόνιο. Τι παραπάνω μπορεί να κάνει η Ν.Δ. ως κυβέρνηση που δεν μπορεί να γίνει με την παρούσα κυβέρνηση;

«Η Ν.Δ. ζητά εκλογές, αλλά δεν τις εκβιάζει όπως έπραξε ο νυν πρωθυπουργός, προκειμένου να γλιτώσει η Ελλάδα τον κίνδυνο ενός τέταρτου μνημονίου. Όσο ταχύτερα αναλάβουν την ευθύνη οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και το αποδεικνύουν με πράξεις, που επιθυμούν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους διεθνείς συνομιλητές της χώρας, που επιδιώκουν περικοπή δαπανών και μείωση φόρων και δεν έχουν εμμονή με την υπερφορολόγηση, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει η αίσθηση της ασφάλειας στην οικονομία και θα υπάρξουν επενδύσεις. Πρέπει, επιτέλους, ως πολίτες αυτής της χώρας να εγκαταλείψουμε τις βολικές και μοιρολατρικές θεωρίες συνωμοσίας και να αναλάβουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την κρίση. Είναι αυτό που εγώ περιγράφω ως μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση».

 

Έγινε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, έγινε και ο δικός σας ανασχηματισμός. Είναι σχήματα εκλογικής ετοιμότητας;

«Η Ν.Δ. οφείλει να είναι και είναι σε ετοιμότητα. Σε ετοιμότητα ευθύνης! Διότι η επομένη των εκλογών είναι βέβαιο ότι θα φέρει τη Ν.Δ. σε θέση πρωταγωνιστή στη δύσκολη προσπάθεια για να βάλουμε τη χώρα σε μια κανονικότητα, για να επανέλθει η σταθερότητα. Και σε αυτή την ιστορική πρόκληση, αλίμονο εάν εμφανιστούμε απροετοίμαστοι. Σχετικά τώρα με τον κ. Τσίπρα και εάν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι εκλογικό, το μόνον βέβαιο είναι ότι, με επικοινωνιακά και πολιτικά τεχνάσματα, δεν πρόκειται να ελαφρύνει τη βαριά πολιτική καταδίκη που του επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός».

 

Θεωρείτε ότι η επίσκεψη Ομπάμα έκανε καλό στη χώρα ή θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις μας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τράμπ;

«Η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα υπήρξε, και νομίζω ότι θα παραμείνει διαχρονικά, μία ισχυρή διαφήμιση της χώρας μας και των εννοιών της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας και των δικαιωμάτων. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να αμφιβάλλω εάν η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την πολιτική χειρονομία μιας, αντικειμενικά, πανίσχυρης σε παγκόσμιο επίπεδο προσωπικότητας. Προφανώς, εάν η επίσκεψη δεν συνέπιπτε με τις κυβερνητικές αλλαγές στις ΗΠΑ, το αποτύπωμά της θα ήταν ακόμη πιο ισχυρό. Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος: ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει Πρόεδρος μέχρι τον Ιανουάριο και, συνεπώς, όχι μόνον οφείλεις αλλά και επιδιώκεις να συνομιλείς. Όπως, άλλωστε, απαραίτητο είναι  η ελληνική πολιτική ηγεσία να συνομιλήσει και με τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την προώθηση των εθνικών συμφερόντων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Κυρία υπουργέ, παρά το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε αποδείξει ότι ξέρετε να κερδίζετε τις πολιτικές μάχες που δίνετε. Έχετε επιλέξει και «κατεβαίνετε» ως υποψήφια βουλευτής σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιφέρεια. Έχετε επίσης διαχειριστεί αρκετούς τομείς, και πλέον αυτόν του Πολιτισμού…

«Και δεν σας κρύβω ότι νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ευθύνη. Διότι ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο το σπουδαίο παρελθόν μας αλλά και το σύγχρονο στίγμα της Ελλάδας στον κόσμο. Και ως τέτοιο αποτελεί όχι μόνον σημείο αναφοράς για την πορεία μας αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα για την οικονομική αναγέννηση της χώρας. Άλλωστε, στο τρίπτυχο Πολιτισμός, Περιβάλλον, Τουρισμός είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί σημαντικό μέρος της προσπάθειας για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

 

Καραμανλής, Σαμαράς ή Μητσοτάκης;

«Διαφορετικές περίοδοι, διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικοί ηγέτες, ένα κοινό: οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αγωνίστηκαν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και τον λαό της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα πράξει το ίδιο».

 

Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία γεμάτη με δάφνες πολιτική καριέρα και σε μία ευτυχισμένη οικογένεια, τι θα επιλέγατε;

«Δεν τίθεται καν θέμα επιλογής. Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Η αγάπη και η συντροφικότητα που προσφέρει η οικογένεια είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη για κάθε πολιτικό».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα