Μόνο χειραψία έχει κανονιστεί με τον Τραμπ

Ως χρυσή ευκαιρία για να πει τον πόνο του στους ηγέτες των ισχυρών κρατών θεωρεί τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στο περιθώριο θα έχει ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκλε, αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, είναι προφανές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την περίσταση ώστε να επαναλάβει στην κ. Μέρκελ την ανάγκη για «καθαρή λύση» και να εξηγήσει για πρώτη φορά από κοντά στον Εμ. Μακρόν τις θέσεις της κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα έχει ανάλογη συνάντηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Γνωριμία με Τραμπ

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά πιθανή συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διπλωματικές πηγές αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν έχει προαποφασιστεί κάτι τέτοιο. Απλά το μόνο που θα καταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να χαιρετήσει τον κ. Τραμπ και στα όρθια να ανταλλάξουν κάποιες κουβέντες.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα θέσει στη συνεδρίαση το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση του ISIS, προϊδεάζοντας πως ο πρωθυπουργός θα αναδείξει ότι η Ελλάδα είναι κόμβος ειρήνης και σταθερότητας.

Παρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίρπας συναντήθηκε πριν από δέκα περίπου ημέρες κατά την επίσκεψή τους στο Πεκίνο. Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος  θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κίνηση που καταδεικνύει τη βούλησή του να εκμεταλλευτεί τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Και συνάντηση Τσίπρα-Ράμα

Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας αναμένεται, τέλος, να συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα και ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τονίσει την ανάγκη εξάλειψης κάθε μορφής εθνικισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα