Μoody’s: Μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Συνολική μείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, o oποίος κάνει θετική πρόβλεψη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των λειτουργικών δαπανών των ελληνικών τραπεζών είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει αρχικά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του

Οπως αναφέρεται στην έκθεση Moody’s Credit Outlook, «στις 30-31 Αυγούστου οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, τα οποία έδειξαν συνολικά μία μείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μετά από μία σημαντική επιβράδυνσή τους στα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη βάση δαπανών, είναι credit positive, αν και οι προβλέψεις για τις ζημιές από χορηγήσεις δανείων συνεχίζουν να απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των προ προβλέψεων κερδών των τραπεζών».

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σημειώνει ο οίκος, τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, για 90 ημέρες και πλέον, μειώθηκαν κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ, με μόνο την Alpha Bank να καταγράφει έναν θετικό, αλλά επιβραδυνόμενο σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, και οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα σημαντικών μέτρων μείωσης του κόστους, περιλαμβανομένης της μείωσης θέσεων απασχόλησης. «Τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η μικρότερη βάση δαπανών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία, μετά από μεγάλες ζημιές τα τελευταία λίγα χρόνια», σημειώνει ο Moody’s.

«Υποθέτοντας ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, αναμένουμε ότι μία ουσιαστική μείωση των NPL των τραπεζών θα χρειασθεί τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι τα πλαίσια της χώρας για την κατάσχεση ενεχύρων και την πώληση NPLs αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα», υπογραμμίζει ο οίκος. «Η πώληση χαρτοφυλακίων δανείων θα παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των NPL στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Η διάθεση ξένων ταμείων να συμμετάσχουν σε τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος στήριξης από τους δανειστές της έγκαιρα», σημειώνεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα