Νέα βελτίωση των αποτελεσμάτων

Πολύ καλά είναι τα λειτουργικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου και του β΄ τριμήνου για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αφού: Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του β΄ τριμήνου ανέρχονται στα €228 εκατ., έναντι €156 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 (αυξημένα κατά 46%), οδηγώντας τα αντίστοιχα για το α΄ εξάμηνο στα €457 εκατ. έναντι €326 εκατ.(+40%).

Η επίδοση αυτή αποτελεί διαχρονικά την ισχυρότερη επίδοση του Ομίλου για το β΄ τρίμηνο. Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη του β΄ τριμήνου ανήλθαν στα €98 εκατ. έναντι €38 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, οδηγώντας τα αντίστοιχα για το α΄ εξάμηνο 2017 στα €224 εκατ., έναντι €108 εκατ. (αύξηση 107% για το εξάμηνο). Οι επιδόσεις του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας βελτίωσης των αποτελεσμάτων, ενώ και η Εμπορία σημείωσε βελτιωμένες επιδόσεις.

Οι κύριοι λόγοι
Κύριοι λόγοι για τα πολύ καλά αποτελέσματα είναι τα υψηλά περιθώρια διύλισης, η αυξημένη υπερ-απόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια, λόγω κυρίως εκμετάλλευσης ευκαιριών στην αγορά αργών, αλλά και της βελτιωμένης λειτουργίας και υψηλής παραγωγής των διυλιστηρίων.

Ενδεικτικά, η παραγωγή και οι πωλήσεις των διυλιστηρίων του Ομίλου σημείωσαν νέα αύξηση το β΄ τρίμηνο του 2017, με τις συνολικές πωλήσεις στα 4,3 εκατ. τόνους (έναντι 4 εκατ. τόνων το 2016), αυξημένες κατά 7%. Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου 2017 οι όγκοι πωλήσεων έφθασαν στους 8,3 εκατ. τόνους έναντι 7,4 εκατ. τόνων το 2016, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 7% (από 4,2 εκατ. τόνους σε 4,5 εκατ. τόνους), συνεισφέροντας το 55% των συνολικών πωλήσεων.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων κατά 20% και 19%, ενώ και οι όγκοι προς βιομηχανικούς πελάτες αυξήθηκαν. Στις 31 Ιουλίου 2017, ο Όμιλος, μέσω της θυγατρικής του HELLENIC PETROMEUM FINANCE plc, προχώρησε στην έκδοση νέου ευρωομολόγου (retap σε υφιστάμενες ομολογίες εκδόσεως HPF plc 47/8%) μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με απόδοση 3,33%. Η έκδοση είναι η πρώτη που εισήχθη σε μεγάλη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, κάνοντας χρήση των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών κεφαλαιαγορών και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου για διεύρυνση των χρηματοδοτικών πηγών, βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και τελικά μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, το οποίο για το β΄ τρίμηνο ανήλθε στα €42 εκατ., μειωμένο κατά 16% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2016.

Σε ό,τι αφορά τα Δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΠ Αποτελέσματα, επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτώση των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων, με αποτέλεσμα τα Καθαρά Κέρδη στο β΄ τρίμηνο να ανέλθουν στα €44 εκατ., έναντι €72 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2016, με τα Καθαρά Κέρδη α΄ εξαμήνου στα €168 εκατ. (+62%).

Σημαντικές εξελίξεις
Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, υπεγράφησαν οι Συμβάσεις Μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος», ενώ σε εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες περιοχές 1 και 10. Επιπλέον η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, συμμετέχοντας σε από κοινού επιχειρηματικό σχήμα με τις EXXON MOBIL και TOTAL, υπέβαλε εκδήλωση ενδιαφέροντος για ερευνητικές εργασίες σε θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και αναμένεται η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού από το ΥΠΕΝ.

Αναφορικά με την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης για το 66%, που αφορά στο σύνολο του 35% της συμμετοχής του Ομίλου, καθώς και 31% που κατέχει το Δημόσιο, με εκδήλωση ενδιαφέροντος από διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Οι εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς που σημειώθηκε στις 10 Ιουλίου 2017, αλλά και των λοιπών εργασιών εκτεταμένης συντήρησης στο διυλιστήριο Ελευσίνας που γίνονται παράλληλα, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ το διυλιστήριο αναμένεται να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου.

Τι δήλωσε ο Τσοτσορός
Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός, ο οποίος τόνισε πως οι θετικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσοτσορού: «Στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2017 καταγράφονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του Ομίλου, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της περιόδου 2015-2017, με κεντρικούς άξονες την χρηματοοικονομική εξυγίανση, την επαναφορά και σταθεροποίηση της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

»Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €224 εκατ. καταγράφοντας άνοδο 107,4% σε σχέση με πέρσι και 141% με το 2015, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA έφτασαν στα €457 εκατ. αυξημένα κατά 40,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. »Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου περιορίστηκε στα 2,6 δισ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ και 2,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα την 30.6.2015. Eπίσης, ικανοποιητική ήταν και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, το οποίο το β΄ τρίμηνο του 2017 μειώθηκε κατά 16%.

»Η υλοποίηση προγραμμάτων πλήρους εκμετάλλευσης και αριστοποίησης της παραγωγής, τα υψηλά περιθώρια, οι ακολουθούμενες πολιτικές προμήθειας αργού, ο εξωστρεφής προσανατολισμός και η διεύρυνση των εμπορικών συνεργασιών, βελτίωσαν και την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου που εμφάνισε υψηλές ταμειακές ροές στα €382 εκατ. στο α΄ εξάμηνο του 2017, έναντι €277 εκατ. πέρσι (+38%).

»Η οικοδόμηση κλίματος εργασιακής ειρήνης και η συνεχιζόμενη προσπάθεια ενίσχυσης της τεχνογνωσίας και διατήρησης του τεχνολογικού επιπέδου αποτέλεσαν την βάση για την διατήρηση της σταθερά αυξητικής πορείας της παραγωγής των διυλιστηρίων, που κατέγραψαν ιστορικό υψηλό α΄ εξαμήνου στους 7,8 εκατ. Μ.Τ., ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία των πωλήσεων, που έφτασαν τους 8,2 εκατ. Μ.Τ. έναντι 7,4 εκατ. Μ.Τ. την 30-6-2016 και 6,5 εκατ. Μ.Τ. την 30-6-2015, ενδεικτικό στοιχείο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, σημαντική είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών στους 4,5 εκατ. Μ.Τ., στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας.

»Η σταδιακή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δομών, η σταθεροποίηση της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και με την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό πλαίσιο για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2017-2021 με βασικούς στόχους: α) την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας και συνακόλουθα της ανταγωνιστικότητας, β) τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, γ) την σταθερή κερδοφορία, και δ) την υποστήριξη του σχεδιασμού για ενεργό συμμετοχή στο σημαντικό, εθνικής σημασίας εγχείρημα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με σημαντικότατες διεθνείς εταιρείες, όπως η Exxon, η Total και η Edison».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα