Νέα Ευρώπη με έναν «τσάρο» για όλους

Άνευ ουσιαστικής ουσίας θα είναι στο άμεσο μέλλον το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών στις χώρες μέλη της Ε.Ε., καθώς δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η δημιουργία οικονομικής κυβέρνησης και αντίστοιχα υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η οικονομική πολιτική θα χαράσσεται κεντρικά και σίγουρα δεν θα προβλέπει ελλείμματα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε την δημιουργία μίας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, με έναν υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό, που θα ελέγχονται από ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης. Και η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει με θετικό μάτι τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ιστορική, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι η αφετηρία για μια νέα Ε.Ε. προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις.

«Είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση νέων θεσμών για να στηρίξουν τις ανάγκες της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι λόγω της κρίσης που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό. Δεν ανταποκριθήκαμε, πιστεύω, το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτές οι απόψεις πρέπει να συντεθούν και να δούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο και με γενναίες αποφάσεις, με ορίζοντα το 2019 (αυτό) είναι θετικό γεγονός».

Σύμφωνα, πάντα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό θετικό γεγονός είναι επίσης ότι όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Συμπλήρωσε δε ότι του έκανε εντύπωση ότι ακόμη και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες.

Δύο εβδομάδες προθεσμία

Σχετική εντολή για την νέα Ε.Ε. έλαβε ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα.

«Χθες βράδυ (σ.σ. Πέμπτη) είχαμε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω αυτήν την συζήτηση για να δημιουργήσω αυτό που θα ονομάσω “ατζέντα των ηγετών για το 2017 και το 2018”, φυσικά σε συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη, και θα παρουσιάσω αυτήν την πολιτική ατζέντα σε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Τουσκ.

«Σε αυτήν την διαδικασία θα σεβαστώ όπως πάντα τρεις βασικές αρχές: πρώτον, την ανάγκη να βρεθούν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, δεύτερον την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος βήμα-βήμα, θέμα προς θέμα, και τρίτον και σημαντικότερο, την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα των 27 κρατών-μελών, επίσης στο πλαίσιο νέων ιδεών. Και τέτοιες υπήρξαν πολλές. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό είναι σαν διαγωνισμός της Eurovision, και ίσως είναι, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα το αξιοποιήσουμε σωστά, αν τραγουδήσουμε με μία φωνή», πρόσθεσε.

Πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 θα πρέπει να έχει δοθεί δημόσια το πλήρες σχέδιο των 27, σύμφωνα με το οποίο θα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συνοχή στην Ένωση.

Βασικοί στόχοι είναι η κοινή άμυνα, το υπουργείο Οικονομικών Ευρωζώνης και εναρμονισμός φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων, το Ευρωπαϊκό ΔΝΤ, κοινή εγγύηση καταθέσεων, επιδομάτων ανεργίας, να ενσωματώσει τα Δυτικά Βαλκάνια, να αλλάξει τακτική με την Τουρκία, να αποκτήσει ένα κοινό σύστημα ασύλου, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών και πολλά άλλα στα πρότυπα των ΗΠΑ. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί «ομοσπονδοποίηση» της Ε.Ε., παρ’ όλα αυτά όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πως είναι πια η καταλληλότερη στιγμή για να συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε πλέον μια τέτοια πρόταση κατατίθεται και από την Γαλλία, η οποία είχε αντίθετη άποψη στο παρελθόν. Και επιπλέον, υποστηρίζεται πως τα παραπάνω θα μπορούσαν να δρομολογηθούν και χωρίς την αλλαγή συνθήκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα