Νέα εφαρμογή για smartphones για τους καταναλωτές

Οι οικιακές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις ή πλυντήρια, καταναλώνουν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού με 3 άτομα. Όσο αυξάνεται, διαρκώς, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο επιτακτικότερη γίνεται η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, από τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές μπορούμε να πετύχουμε πολύ σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αν αντικαταστήσουμε τον παλιό εξοπλισμό μας, με ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές. Ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α καταναλώνει 60% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, από ένα ίδιων προδιαγραφών, αλλά με ενεργειακή κλάση Α+++. Αυτή η διαφορά επιβαρύνει, σε ετήσια βάση, τον οικογενειακή προϋπολογισμό.

Οι καταναλωτές θέλουμε να αγοράζουμε ενεργειακά αποδοτικότερες ηλεκτρικές συσκευές, αλλά η διαδικασία επιλογής και αγοράς της πιο κατάλληλης δεν είναι εύκολη. Θα πρέπει να δαπανήσουμε χρόνο, σε έρευνα, τόσο μέσω internet όσο και σε καταστήματα, να συγκρίνουμε τιμές και τεχνικά χαρακτηριστικά και να υπολογίσουμε ποια συσκευή θα μας εξοικονομήσει τα περισσότερα χρήματα, με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες. Αυτή τη δύσκολη και συχνά πολύ μπερδεμένη διαδικασία έρχεται να διευκολύνει η νέα και δωρεάν εφαρμογή ecoGator, με γρήγορες, απλές και ανεξάρτητες λειτουργίες και είναι πλέον διαθέσιμη, για συσκευές IOS και Android.

«Οι καταναλωτές επωφελούνται διπλά, από την εφαρμογή ecoGator. Η επιλογή της κατάλληλης συσκευής γίνεται γρήγορα και η συσκευή καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Έτσι, επωφελούνται και χρόνο και χρήμα» σχολίασε ο κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

 

 

Η εφαρμογή ecoGator είναι ο οδηγός μας, μέσα στη «ζούγκλα» των συσκευών και των σημάνσεων

 

Η εφαρμογή ecoGator ανανεώνεται, τακτικά, με τα ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα συσκευών, που υπάρχουν διαθέσιμα, στην αγορά. Οι κατηγορίες, που καλύπτονται, αρχικά, είναι: τηλεοράσεις, πλύντρια ρούχων, ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες.

 

 

Η εφαρμογή ecoGator είναι η μοναδική εφαρμογή, που μπορεί να σκανάρει την ενεργειακή ετικέτα της Ε.Ε. και να επεξεργαστεί τα δεδομένα της, χρησιμοποιώντας την κάμερα του smartphone ή του tablet. Οι καταναλωτές, απλά, θα στοχεύουμε την κάμερα του κινητού μας, στην ενεργειακή ετικέτα, που είναι πάνω σε ηλεκτρική συσκευή, μέσα στο κατάστημα και έτσι θα μπορούμε να ενημερωθούμε, για την ενεργειακή απόδοση, να υπολογίσουμε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα της ηλεκτρικής συσκευής, που μας ενδιαφέρει και να τη συγκρίνουμε με άλλες. Εκτός από τη σύγκριση, θα μπορούμε να φιλτράρουμε τις προσφερόμενες συσκευττές, με βάση τα δεδομένα, που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως το επίπεδο θορύβου, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.

Η εφαρμογή ecoGator είναι το βασικό εργαλείο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, για τους καταναλωτές, με τίτλο «myEcoNavigator», στην οποία συμμετέχουν 12 εταίροι από 10 χώρες της Ε.Ε.: Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία, και Τσεχία. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών είναι ο εταίρος, για την Ελλάδα και έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ελληνικής έκδοσης της εφαρμογής. Η εκστρατεία επιχορηγείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο: «Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη». Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την εκστρατεία, μπορείτε να βρείτε στο www.ecogator.gr.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα