Νέα “φάπα” του Γιοχάνες Χαν σε Ερντογάν για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Νέα “φάπα” στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην πολιτική που ακολουθεί  έδωσε ο Γιοχάνες Χαν κόβοντας του τα φτερά για ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Τουρκία υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη της στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ώρα τουλάχιστον, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters o Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής διεύρυνσης, προσθέτοντας όμως πως θα μπορούσε να υπάρξει μια οικονομική συνεργασία, αν οι δύο πλευρές αποκαταστήσουν τις φιλικές σχέσεις.

“H Τουρκία απομακρύνεται από μια ευρωπαϊκή προοπτική”

Μετά το χρόνιο αδιέξοδο στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε πως η διαδικασία έχει «πεθάνει», επικαλούμενες τις διώξεις αντιφρονούντων στις οποίες έχει προχωρήσει ο Ερντογάν, το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ναζιστές» Γερμανούς και Ολλανδούς πολιτικούς, αλλά και λόγω του δημοψηφίσματος που του έδωσε υπερεξουσίες.

«Όλοι είναι ξεκάθαροι πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, η Τουρκία απομακρύνεται από μια ευρωπαϊκή προοπτική», είπε ο κ. Χαν.

«Το επίκεντρο της σχέσης μας πρέπει να είναι κάτι άλλο», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Reuters μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Μάλτα, στην οποία Γαλλία και Γερμανία ηγήθηκαν των προσπαθειών να εξεταστεί μια νέα συμφωνία με την Άγκυρα, με βάση τις σχέσεις σε εμπόριο και ασφάλεια.

Η ενταξιακή διαδικασία δεν έχει «παγώσει» επισήμως, όμως ευρωβουλευτές ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα να σταματήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις, με ορισμένους να λένε πως η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται πλέον στα δημοκρατικά κριτήρια για να εξεταστεί η υποψηφιότητά της, πόσω μάλλον να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει στο Reuters πως η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στην πόρτα της Ευρώπης και θα αποχωρήσει από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν συνεχιστεί η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από την πλευρά ορισμένων κρατών-μελών.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το 2005, και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Τουρκία για να μπορέσει να μπει στην ΕΕ, έφεραν σταθερότητα και προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθιστώντας την Τουρκία μια σημαντική αναδυόμενη οικονομία.

Ο κ. Χαν, πάντως, σημείωσε πως επιδεινώνεται τώρα η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει έκθεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα αποσαφηνίζει το status της Τουρκίας. Η έλλειψη της αίσθησης του επείγοντος δείχνει την απροθυμία των ευρωπαϊκών κρατών να «ταράξουν» την Άγκυρα, δεδομένου ότι εξαρτώνται από αυτήν στο θέμα του προσφυγικού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο κ. Χαν είπε όμως πως οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου, οι μαζικές φυλακίσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών δικαιωμάτων καθιστούν σχεδόν αδύνατη επί του παρόντος την υλοποίηση, από την πλευρά της Τουρκίας, των κριτηρίων για την ένταξη στην ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες «δεν είναι διαπραγματεύσιμοι», τόνισε, συμπληρώνοντας πως δεν «θα αποσυνδεθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Δεν υπάρχει η εκδοχή της τουρκικής δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο δημοκρατία. Ο τουρκικός λαός έχει τα ίδια δικαιώματα να ζει ελεύθερα, όπως οι Ευρωπαίοι», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα