Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Θέμο Αναστασιάδη

Να «καθαρίσει» ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» από το αδίκημα της κακουργηματικής φοροδιαφυγής για το οποίο του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εισηγείται  ο   Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελής.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε συγκεκριμένα   στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο (κεκλεισμένων των θυρών) να αναιρεθεί μερικά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας  σε βάρος του Θέμου Αναστασιάδη και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους  1,6 εκατομμυρίων ευρώ σε βαθμό κακουργήματος.

Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή θα παραμείνει  σε βάρος του γνωστού εκδότη  μόνο η κατηγορία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες), την  οποία επίσης αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με το «απαλλακτικό» σκεπτικό του κου  Παντελή  «δεν μπορούν οι δυσμενέστερες φορολογικές διατάξεις του νόμου 3943/2011 να έχουν αναδρομική ισχύ».

Υπενθυμίζεται ότι  σε βάρος του Θέμου Αναστασιάδη ασκήθηκε η ποινική δίωξη για τα δύο κακουργήματα και διατάχθηκε κυρία ανάκριση μετά από μηνυτήρια αναφορά του προϊσταμένου της ΙΓ΄ ΔΟΥ Αθηνών  καθώς το οικονομικό έτος 2008 (εισόδημα 2007)   υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση, αποκρύπτοντας 1,6 εκατομμύρια  ευρώ συν τις προσαυξήσεις.

Κατά το στάδιο της ανάκρισης, ο εκδότης ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, καθώς ασκήθηκε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή πριν την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής-διαδικασίας αλλά το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα του είχε απορρίψει   ως αβάσιμο το αίτημα.

Στην συνέχεια ασκήθηκε αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σήμερα ο κ. Παντελής επικαλούμενος παλαιότερες γνωμοδοτήσεις του (του 2012), αλλά και τις απόψεις Πανεπιστημιακών καθηγητών, πρότεινε να μην εφαρμοστούν αναδρομικά δικονομικές-φορολογικές διατάξεις που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα και συμφέροντα του κατηγορούμενου και συνεπώς να ακυρωθεί μερικά το επίμαχο βούλευμα και να κηρυχθεί απαράδεκτη η σε βάρος  Αναστασιάδη ποινική δίωξη για την πράξη της φοροδιαφυγής.

Κατά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η αναίρεση ασκήθηκε για αποκατάσταση της ενότητας  της νομολογίας (επί 20ετία διίστανται οι απόψεις), αφού τυχόν κήρυξη της δίωξης ως απαράδεκτης δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ουσία της υπόθεσης, καθώς έχει επέλθει συμβιβασμός του εκδότη με τις φορολογικές αρχές.

Ο συμβιβασμός, σύμφωνα με πληροφορίες,  προβλέπει την πληρωμή  ποσού 1,3 εκατομμυρίου  ευρώ του οποίου έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα