Νέος Κανονισμός για τα πολιτικά κόμματα δια χειρός Γιαννάκου

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψηφίστηκε η συμφωνία επί του Κανονισμού για την υιοθέτηση ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ιδρυμάτων τους, στην οποία αρμόδια εισηγήτρια είναι η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου.

Ο Κανονισμός αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους. Αλλαγή που πρακτικά σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού σε κάθε κράτος μέλος όπου θα έχουν την έδρα τους, ενώ η εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους θα ισχύει μόνο για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται ρητά από τον εν λόγω Κανονισμό.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό:

-ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα για να αναγνωριστεί ως τέτοιο οφείλει να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τα κριτήρια για την αναγνώρισή του είναι διαφορετικά από τα κριτήρια για τη χρηματοδότησή του.

-Προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα θα πρέπει να εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή.

-Η μέγιστη δωρεά από φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιστοιχεί σε ποσό μέχρι 18.000 ευρώ, ενώ τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά τους ιδρύματα θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια στο επόμενο έτος.

-Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός δεν θα προκαλέσει αύξηση στο μερίδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που διανέμει στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα . Έτσι, το ποσοστό συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα παραμείνει αμετάβλητο στο 85 %.

-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια ανεξάρτητη αρχή που θα είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους κανόνες αυτούς θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε περιπτώσεις καταχρηστικής χρησιμοποίησης των κονδυλίων της Ε.Ε., π.χ. σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και της διαφάνειας ή της ποινικής καταδίκης.

Εκτός όμως από τις πρακτικές αλλαγές, το ευρωπαϊκό καθεστώς για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχει πολιτικό και συμβολικό ρόλο. Αυξάνει την αναγνωρισιμότητα , την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να γίνουν μέλη των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων απευθείας και να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή πιο ενεργά. Με λίγα λόγια , ο Κανονισμός αποτελεί ένα εργαλείο της αυξημένης δημοκρατικής νομιμότητας και έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα