Νέο ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις η απαίτηση της τρόικα

Η τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και μαζί με αυτήν επανέρχονται οι «πονοκέφαλοι» στη κυβέρνηση. Οι πιστωτές μας στέλνουν μήνυμα προς το Μαξίμου και προειδοποιούν ότι ο έλεγχος θα γίνει με όλη την αυστηρότητα που επιβάλλει το μνημόνιο ενώ ζητούν νέο ασφαλιστικό,  με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,  και μειώσεις στις συντάξεις καθώς και ομαδικές απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθαρίζουν ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου δεν συνδέονται με την πολιτική συζήτηση που γίνεται παράλληλα για τη διαμόρφωση του πλαισίου της προληπτικής γραμμής.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να βάλουν φρένο στα κυβερνητικά σχέδια για μετάθεση ορισμένων επίμαχων εκκρεμοτήτων σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι όροι που θέτουν οι δανειστές

Μεταξύ των όρων που θέτουν οι δανειστές είναι:

-η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος

-οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τις ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο και τη δυνατότητα αναπεργίας από τους εργοδότες

-προώθηση ομαδικών απολύσεων

-την επιτάχυνση της διαδικασίας απολύσεων 6.5000 υπαλλήλων από το δημόσιο έως το τέλος του έτους

-τη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

-την άρση της απαγόρευσης για τους πλειστηριασμούς ακόμη και στην πρώτη κατοικία

Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει ήδη ενημερωθεί ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στο συνταξιοδοτικό και των εργασιακά για να ξεμπλοκάρει η δόση των 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά και του 1,9 δισ. ευρώ του EFSF (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης) που απομένει, καθώς λήγει η σύμβαση με την Ε.Ε. στο τέλος του έτους.

Αυξήσεις 5 ετών και μείωση στη βασική σύνταξη

Όλα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε σύνταξη από δω και πέρα θα δουν τις αποδοχές τους να πέφτουν κατακόρυφα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θα … χάσουν το τρένο της συνταξιοδότησης καθώς έρχονται αυξήσεις στα όρια.

Το νέο σύστημα προβλέπει αύξηση των ορίων κατά πέντε χρόνια σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γεγονός που αυξάνει τα έτη σε 20 από τα 15 που είναι σήμερα κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις συντάξεις με βαρέα και ανθυγιεινά.

Ταυτόχρονα από το νέο έτος, άρα και για όσους βγουν σε σύνταξη από το 2015, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της βασικής σύνταξης με βάση μια σειρά από όρους.

Όλα δείχνουν ότι με τη βασική σύνταξη στα 360 το σύστημα δεν αντέχει και θα χρειαστούν αναπροσαρμογές προς τα κάτω. Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για βασική κοντά στα 320 ευρώ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα