Νέο κύμα μέτρων

Μετά από πολλές επισκέψεις και δεκάδες πολύωρες διαπραγματεύσεις η τρόικα για πρώτη φορά τον Απρίλιο άφησε ήσυχους μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς δεν ζήτησε περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές. Αντίθετα, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη σε όλες τις δύσκολες συζητήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των επικεφαλείς της τρόικας, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα για νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων. Απλά κάποια μικρομεσαία στελέχη της τρόικας εξαπέλυσαν απειλές, όταν από ελληνικής πλευράς δεν συμφωνούσαν με τις εμμονές τους.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα μέτρα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντίθετα θα συνεχιστούν οι δράσεις ακόμη κι εντός του Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των τροϊκανών για την αξιολόγηση του Ιουνίου. Έτσι εντός καλοκαιριού έρχονται μέτρα που αφορούν τα αυστηρά όρια σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις, παρακράτηση δαπανών και νέα επιτροπεία στους ΟΤΑ. Και φυσικά ακολουθούν οι αποφάσεις του φθινοπώρου για τα μέτρα των επόμενων ετών και η ταχύτερη εφαρμογή των αυτόματων προσαρμογών για επικουρικά ταμεία. 
 Έως το τέλος Ιουλίου θα είναι έτοιμος κατάλογος με όλες τις φοροαπαλλαγές για επενδυτικούς σκοπούς με στόχο να ενοποιηθούν δια νόμου τον Σεπτέμβριο του 2013 και να ενταχθούν με τροπολογία στον φορολογικό νόμο. Στόχος είναι να επαναϋπολογιστεί το κόστος τους στο μέλλον, ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα.

Επιπλέον οι επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις και για έργα που δεν ζητήθηκαν 3 έτη μετά την υπαγωγή θα αίρονται με συγκεκριμένους κανόνες, ενώ θα εισαχθούν πλαφόν στις μελλοντικές επιδοτήσεις που μπορεί να δίνει η κυβέρνηση. 
Από τώρα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που πρέπει να ψηφισθούν τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνουν μηχανισμό «αυτόματης διόρθωσης» με σταθερά πλαφόν δαπανών υπουργείων και κλάδου υγείας, αλλά και με πάγωμα του 10% των ετήσιων δαπανών που θα αποδεσμεύονται το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου μόνο αν το έλλειμμα μειώνεται. Θα περιλαμβάνεται και ο όρος ότι αν υπάρχει υπεραπόδοση στους στόχους, τότε το 30% θα οδεύει για μείωση χρέους και το 70% για προσωρινές δράσεις της κυβέρνησης που θα εφαρμόζονται τον επόμενο ημερολογιακό χρόνο.

Οι δήμοι



Στο τέλος Ιουνίου θα πρέπει κοινή υπουργική απόφαση να καθορίσει το πώς θα γράφονται οι προϋπολογισμοί στους ΟΤΑ . θα πρέπει να εγκρίνονται στο τέλος κάθε έτους. Θα υπάρχει μηχανισμός δημοσιονομικών διορθώσεων από το παρατηρητήριο ΟΤΑ, αν υπάρχουν αποκλίσεις. 
Υπάρχει φυσικά και το ζήτημα δημοσιονομικό κενό 2015- 2016 (στα 4,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Ε.Ε. ,η οποία όμως έχει καταστήσει σαφές ότι μπορεί να περιοριστεί). Αν παρόλα αυτά το φθινόπωρο εκτιμηθεί ότι κενό υπάρχει, τότε στον νέο προϋπολογισμό θα πρέπει να «κλείσει» με νέα κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, χρονική επέκταση μέτρων που λήγουν και με περικοπή δαπανών Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (έχει ήδη περικοπεί περισσότερες από 10 φορές). Θα επανεξεταστεί και η απόδοση των μέτρων για φέτος και το 2014 
Στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται να εφαρμοστεί έξι μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2014 ο μηχανισμός προσαρμογών στις επικουρικές ανάλογα με τις εισφορές (βάση νόμου ορίζεται από το 2015 και μετά). 
Μηχανισμός αυτόματων προσαρμογών εισάγεται και στο ΤΑΙΠΕΔ. Διατηρείται φέτος ο στόχος ιδιωτικοποιήσεων (παρά το ότι θεωρείται δύσκολη η επίτευξη εσόδων 2,5 δισ. ευρώ)με διατήρηση του όρου ότι σε περίπτωση αποτυχίας το 50% της απόκλισης (και εφόσον δεν συμφωνηθούν άλλες παρεμβάσεις από κοινού με την τρόικα) να καλυφθεί από μείωση τρεχουσών δαπανών του ελληνικού δημοσίου έως ποσού 1 δισ. ευρώ τον χρόνο…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα