Νέο μίνι – μνημόνιο εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα στη ΔΕΘ, η Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζει ότι και η τρίτη αξιολόγηση που ξεκινάει στις αρχές του Σεπτέμβρη θα είναι δύσκολη. Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανό να συνοδευτεί από ένα νέο μίνι – μνημόνιο, συνδεδεμένο με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Τις ανησυχίες για την τρίτη αξιολόγηση συμμερίζεται και ο Έυκλείδης Τσακαλώτος και τις εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη του έγινε την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ. Ο υπουργός Οικονομικών αν και εκτίμησε ότι δημοσιονομικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα παρά την υστέρηση που παρουσιάστηκε στα έσοδα τον Ιούλιο, ζήτησε τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα αναβάλουν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, εκτίμησε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ανασχέσεις από τα υπουργεία που χειρίζονται «ευαίσθητα» θέματα του προγράμματος, όπως το ασφαλιστικό τα κοινωνικά επιδόματα και τις αλλαγές στο δημόσιο. Δεν έκρυψε λένε οι πληροφορίες και ανησυχία του για το ενδεχόμενο πρόωρης εφαρμογής του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου (που έχει προγραμματιστεί για το 2020) από το 2019, αν γίνει αποδεκτή από τους δανειστές η θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Εμφανώς πιο κοντά στην πραγματικότητα, ο κ. Τσακαλώτος δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη που διακινεί και το Μαξίμου αλλά εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για το θέμα ελάφρυνσης του χρέους.

Αντίθετα ήταν αισιόδοξος για μια νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές πιθανόν μέσα στο Φθινόπωρο ώστε να υπάρχει περιθώριο για μια τρίτη έξοδος στις αγορές κοντά στο τέλος του χρόνου, είτε στις αρχές του 2018. Τόνισε, πάντως, ότι η έξοδος από το πρόγραμμα και η επόμενη μέρα θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας
Εάν οι συζητήσεις καθυστερήσουν και η τρίτη αξιολόγηση παραταθεί για το επόμενο έτος, είναι πιθανό να προκύψει ένα νέο μίνι μνημόνιο το οποίο θα συσχετισθεί με τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και με το καθεστώς επιτήρησης της χώρας, μετά το τέλος του προγράμματος αναφέρουν οι αναλυτές της BofA.

Το προσδιορίζουν χρονικά στα μέσα του επόμενου έτους ωστόσο εκτιμούν πως θα πρόκειται για ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα που θα συνδέει την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Η τράπεζα βλέπει πως αν κλείσει μια τέτοια συμφωνία στα μέσα του 2018, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να συμμετάσχει στο QE της ΕΚΤ στα τελευταία στάδιά του στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Όσον αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βλέπει μέτρια θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, που θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί ελαφρώς στο τρίτο τρίμηνο, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, κατά μέσον όρο, το 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα