Ναι στον προβληματισμό, όχι στην απαξίωση

 

Ο Μανόλο Χιμένεθ σε μία αποστροφή των δηλώσεων του αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, είπε όλη την αλήθεια: «Τώρα που τελείωσε η σειρά μπορώ να το πω. Η ΤΣΣΚΑ ήταν η μόνη ομάδα που δεν θέλαμε να κληρωθούμε…». Αυτή τη δήλωση δεν μπορούσε να την κάνει πριν από τα παιχνίδια, διότι θα έριχνε το ηθικό των παικτών και θα φανέρωνε φόβο.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα για τις φετινές δυνατότητες της ΑΕΚ. Απέναντί της βρέθηκε η πιο έμπειρη ομάδα από τις ισχυρές, η βάση της Εθνικής Ρωσίας και η πιο έτοιμη, καθώς το ρωσικό πρωτάθλημα ξεκινά πριν απ’ όλα. Και εκτός όλων των άλλων, η ΤΣΣΚΑ δεν αποκλείεται ποτέ στα προκριματικά. Υπό αυτή την έννοια, ο αποκλεισμός ήρθε μάλλον φυσιολογικά, αφού η ΑΕΚ έχει απολέσει το ευρωπαϊκό της μέταλλο.

Το σωστό, είναι όμως, να γίνει και ένας έλεγχος απόδοσης με αυστηρά κριτήρια, διότι μόνο έτσι μπορεί να προοδεύσει μία ομάδα. Η ΑΕΚ δέχθηκε τρία γκολ από κόρνερ, από τρία καλά εκτελεσμένα και σχεδιασμένα κόρνερ η αλήθεια είναι. Πάνε οι εποχές που για να δώσει καμπύλη ο ποδοσφαιριστής στο κόρνερ – με τις μπάλες παλιάς τεχνολογίας – η μπάλα ερχόταν με μικρή ταχύτητα και ο τερματοφύλακας προλάβαινε να βγει. Ευθύνη στα τρία γκολ δεν έχει μόνο ο Ανέστης, έχει το μερίδιό του, αλλά όλη η λειτουργία της άμυνας. Τουλάχιστον στη ρεβάνς οι παίκτες ήταν πιο «σκυλιασμένοι» στα στημένα…

Ο Γιάννης Ανέστης, βέβαια, δεν έχει προοδεύσει καθόλου τρία χρόνια στην ΑΕΚ και πλέον αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη η παρουσία του κάτω από τα γκολπόστ. Η ΠΑΕ, σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανησυχίας, «χτύπησε» την πόρτα ενός πρώην προπονητή τερματοφυλάκων της, αλλά δέχθηκε αρνητική απάντηση. Πλέον εξετάζεται η ενεργοποίηση του Τσιντώτα!

Κατά τα άλλα, η ΑΕΚ έδειξε χαρακτήρα, καθώς πάλεψε για την ανατροπή και πλησίασε δύο φορές στο 0-1 που θα έβαζε αλατοπίπερο στη σειρά. Στα συν για τον Χιμένεθ η καλή παρουσία των τριών στόπερ, δεν επέτρεψαν στην ΤΣΣΚΑ να γίνει ιδιαίτερα απειλητική ούτε σε σετ παιχνίδι, ούτε στις αντεπιθέσεις, καθώς έπεφταν ωραία και οι τρεις και με τάκλιν απομάκρυναν κάθε σουτ. Θετικό επίσης το γεγονός ότι ο Μπακάκης είναι τρομερά φορμαρισμένος και σίγουρα στην Ελλάδα θα κάνει ζημιές και ότι ο Λόπες δείχνει καλύτερος παίκτης από τον Ντιντάκ Βίλα.

Προβληματισμός επικρατεί όμως για τον Λιβάγια και για το γεγονός ότι ήταν εκτός παιχνιδιού και πως όπως και στο πρώτο παιχνίδι, έτσι και στη Μόσχα, φάνηκε μόνο σε μία –δύο καλές πάσες. Όσον αφορά τον υπερπληθυσμό στη μεσαία γραμμή με Σιμόες, Αστρίτ, Γαλανόπουλο, Γιόχανσον, Τραούστασον, Πατίτο, Μάνταλο και Λάζαρο να ψάχνουν θέση και ρόλο στην ενδεκάδα ανάλογα με το σύστημα και την τακτική, αυτό είναι θέμα που πρέπει να το λύσει ο Μανόλο Χιμένεθ και σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο. Η αλήθεια είναι πως και αυτός δυσκολεύτηκε να σκαρφιστεί το καλύτερο δυνατό σύστημα απέναντι σε μία ικανή, έμπειρη και έτοιμη ομάδα. Δεν τόλμησε να εμφανίσει την ΑΕΚ που προετοίμαζε για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ήταν μία επιλογή κι αυτή. Θα φανεί στις εγχώριες διοργανώσεις η δουλειά του. Και φυσικά υπάρχει πάντα το Europa League με την Μπριζ να εμφανίζεται στο δρόμο της Ένωσης που καλείται να νικήσει επιτέλους μία ομάδα από το Βέλγιο, ή έστω να προκριθεί με δύο ισοπαλίες…

 

Στη Νέα Φιλαδέλφεια όλα πάνε καλά…

Το μέτωπο που προχωρά, πλέον, είναι το γηπεδικό. Εδώ και μία εβδομάδα οι μπουλντόζες σκάβουν το χώρο που θα χτιστεί η έδρα της ομάδας και πλέον ο κόσμος αναρωτιέται όχι πότε θα ξεκινήσουν τα έργα, αλλά πότε θα τελειώσουν. Το πλάνο αναφέρει πως οι εκσκαφές, τα πρώτα υποστυλώματα, οι σωληνώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί το Νοέμβρη ή το αργότερο το Δεκέμβρη και τότε θα ξεκινήσει η ανέγερση του γηπέδου που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Θεωρητικά το Μάη του 2019 η «Αγία Σοφία» θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί την ΑΕΚ, αλλά το πρώτο επίσημο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων» στο νέο γήπεδο μάλλον θα διεξαχθεί σε δύο καλοκαίρια, στα ευρωπαϊκά προκριματικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα