«Ναι» στον στόχο, «όχι» στη συνταγή

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟ 2012 ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Στη Νέα Δημοκρατία «βράζουν» μαθαίνοντας το παρασκήνιο που έχει παιχτεί μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, προκειμένου να πιεστεί η αξιωματική αντιπολίτευση και να ψηφίσει τα μέτρα. Το «αδελφό» γερμανικό κόμμα στο ΕΛΚ έκανε ένα πολύ δυνατό φάουλ, που όμως είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ανέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου…

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Το πρώτο σοκ στην Πειραιώς διαδέχτηκε η ψυχρή πολιτική ανάλυση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί τελειωμένη την κυβέρνηση Τσίπρα και θέλει στον προεκλογικό του αγώνα –μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ– να μπορεί να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αυτό είναι άλλωστε κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά με μια πολύ μεγάλη διαφορά: ακολουθώντας τη «γραμμή» Σαμαρά πριν από τις εκλογές του 2012 και πριν από τη σύσταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, σε σύσκεψη που έγινε σε βουλευτικό γραφείο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και  με τη συμμετοχή στελεχών που προέρχονταν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αποφάσισαν να δώσουν ηχηρή απάντηση με αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό για τη στάση της Ν.Δ.  Το αφήγημα του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», θα είναι ότι συμφωνεί με τους στόχους, αλλά διαφωνεί με το πρόγραμμα και τα μέτρα όπως αυτά αποφασίζονται και εφαρμόζονται από την παρούσα κυβέρνηση.

«Στον πανικό τους αναζητούν συνενόχους…» θα ακούσουμε να λέει τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συμφωνία με τους δανειστές και δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση.

Κορυφαίο στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη τόνιζε στην «Α»: «Τώρα που το καράβι της κυβέρνησης μπάζει από παντού νερά, τα στελέχη της αναζητούν πολιτικά σωσίβια, εντός και εκτός της χώρας. Με προφανή στόχο να μοιραστούν το κόστος της αποτυχίας τους και να ακυρώσουν τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση που θα δίνει ελπίδα στους πολίτες. Στην προσπάθειά τους αυτή μηχανεύονται διάφορα. Είτε με στελέχη-“λαγούς”, είτε με μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο. Σε κάθε περίπτωση ματαιοπονούν. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει συνυπεύθυνη στην αποτυχία. Λογοδοτεί μόνο στους Έλληνες…» κατέληξε.

Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς η κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στο «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Είναι απολύτως λογικό και για μερικούς πολιτικά ορθό να αφήσουν την ίδια την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών της. Λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη που τον πλαισιώνουν δεν άκουσαν όταν έπρεπε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να φτάσει τα πράγματα στο απροχώρητο, έτσι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιμεριστεί εκ των υστέρων το κόστος των δικών της επιλογών θα αποτύχει.

«Το μόνο που δείχνουν αυτά τα τερτίπια είναι ο πανικός της, το στρατηγικό της αδιέξοδο και η αδίστακτη φύση της. Τη μία μέρα υποτίθεται ότι συγκρούονται με τους δανειστές, και την άλλη εύχονται εκείνοι να πιέσουν τη Νέα Δημοκρατία. Άδικος ο κόπος. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά που λέει τα εννοεί», λέει στην  «Α» υψηλόβαθμο στέλεχος της Πειραιώς.

 

Τα «objectives» και η επιστολή Σαμαρά…

Οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα και κάθε χώρα όταν αυτή τις αποδέχεται και μάλιστα τις κατακυρώνει στο εθνικό της Κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές –όπως λένε στη Ν.Δ.– δεν είναι «οι πλάκες του Μωυσή». Αλλάζουν.

Έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι άκαμπτα. Μπορούν να αλλάξουν και προς το καλύτερο, όπως το έκανε η κυβέρνηση του 2012 όπου, παρά τη συγκεκριμένη συμφωνία, επετεύχθη η μετάθεση των δημοσιονομικών στόχων κατά δύο χρόνια. Το 2014, υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο η τότε κυβέρνηση κατάφερε και μείωσε συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές (ΦΠΑ στην εστίαση, φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κ.ά.).

Θυμίζεται ότι το 2012 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, η Ν.Δ. του Σαμαρά κλήθηκε να συμφωνήσει με το 1ο Μνημόνιο που είχε ήδη καταρρεύσει. Τον γρίφο έλυσε τότε ο ίδιος ο Σαμαράς με μια σύντομη επιστολή που έστειλε στους δανειστές, λέγοντας: «Συμφωνώ με τους στόχους του προγράμματος, όχι με το “πρόγραμμα”. Να μειωθούν δηλαδή τα ελλείμματα, άρα και η δανειακή εξάρτηση από σας. Όμως θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα, να αλλάξουμε το πώς θα γίνει αυτό».

Κοντολογίς, τους έλεγε ότι όπως έχει σήμερα το (Πρώτο) Μνημόνιο, δεν βγαίνει. Ότι, δηλαδή, συμβαίνει εν έτει 2017 που δεν βγαίνει το πρόγραμμα ως έχει και απαιτούνται νέα μέτρα! Τι έγινε, όμως, όταν δημοσιοποιήθηκε τότε η επιστολή Σαμαρά;

# Οι δανειστές ψιλο-ξίνισαν, αλλά το δέχτηκαν.

# Άρχισε ουσιαστικά η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης (με τον Σαμαρά), από την οποία προέκυψε το 2ο Μνημόνιο (χωρίς τα βασικά σφάλματα του πρώτου).

# Προχώρησε το PSI –το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία– από την κυβέρνηση Παπαδήμου (η οποία στηρίχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ακριβώς για να φέρει σε πέρας αυτό το επίτευγμα).

Να τι έλεγε η επιστολή Σαμαρά στους δανειστές, που αποστάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2012:

«Όπως σας έχω αναφέρει, το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, υιοθετεί τους στόχους (objectives) του Σταθεροποιητικού Προγράμματος και πιο συγκεκριμένα:

–Την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της Ανάπτυξης

–Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με ταυτόχρονη προστασία των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

–Τη διασφάλιση των χρηματοοικονομικής σταθερότητας

»Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην άμεση ανάκαμψη, ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πιάσουμε τους στόχους.

»Πράγματι, το να δώσουμε προτεραιότητα στην Ανάκαμψη θα καταστήσει το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.

»Γι’ αυτό ακριβώς θα χρειαστούν τροποποιήσεις πολιτικής, ώστε να καταστεί εφικτή η πλήρης εφαρμογή του Προγράμματος. Και βεβαίως θα φέρουμε τα ζητήματα αυτά σε διάλογο μαζί με εναλλακτικές προτάσεις…».

 

Ειλημμένη απόφαση…

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει πλέον κατασταλάξει ότι αυτή είναι η συνταγή και αυτή πρέπει να είναι και η επικοινωνιακή πολιτική που χρειάζεται.

«Δέχομαι τους στόχους, θα χρειαστούν τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα», το μήνυμα στο εξωτερικό, με υστερόγραφο ότι όλα αυτά ασφαλώς θα συζητηθούν, όταν είναι στη θέση να εκπροσωπήσει τη χώρα, «δεν γινόμαστε συνένοχοι στο λάθος», το μήνυμα στο εσωτερικό.

Άλλωστε, όσον αφορά στα λεγόμενα «αντίμετρα», η Ν.Δ. έχει ήδη ενημερώσει τους δανειστές μας ότι θα προχωρήσει άμεσα τις αποκρατικοποιήσεις τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρά τίποτε, ότι μπορεί να ξεμπλοκάρει τις  μεταρρυθμίσεις τη στιγμή  που ο ΣΥΡΙΖΑ είτε τα υπογράφει και τα παγώνει, είτε δεν μπορεί καν να τα υπογράψει…

Στις δαπάνες έχει ήδη δεσμευτεί ότι μπορεί να κόψει πολύ περισσότερα από το Δημόσιο, τη στιγμή που ο  ΣΥΡΙΖΑ τις αυξάνει  κι ύστερα υπερφορολογεί για να καλύψει τα έξοδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα