Ναρκωτικά, αλκοόλ και τσιγάρα «ψάχνουν» τα παιδιά στο ίντερνετ  

Μόνο ευχάριστα δεν είναι τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της Kaspersky Lab σχετικά με τη χρήση υπολογιστών από παιδιά.

Κι αυτό διότι η ανάλυση των ειδικών καταδεικνύει ότι οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου αρέσκονται να επισκέπτονται πιο συχνά ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες για ναρκωτικά, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα! Μάλιστα αυτό το ποσοστό είναι ανεβασμένο στο 14% από το 9% που ήταν το προηγούμενο στατιστικό εύρημα της Kaspersky Lab.

Η επίμαχη έρευνα καλύπτει μία περίοδο 12 μηνών από τον Μάιο του 2016 ως τον Απρίλιο του 2017, παρουσιάζοντας ανώνυμα στατιστικά από τις λύσεις της Kaspersky Lab για υπολογιστές Windows και Mac, με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Γονικού Ελέγχου.

Επίσης, παρουσιάζεται το ποσοστό επισκέψεων ή οι απόπειρες επισκέψεων σε ιστότοπους με δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο, που εμπίπτουν σε μία από τις πιο δημοφιλείς προκαθορισμένες κατηγορίες όπως  Διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας, Αλκοόλ, Καπνικά Προϊόντα, Ναρκωτικά, Ηλεκτρονικά Παιχνίδια, Λογισμικό, Ήχος, Βίντεο, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Περιεχόμενο για ενήλικους.

Ειδικότερα:

# Παιδιά δημιούργησαν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες επικοινωνίας (βλ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης, messengers ή emails) σε ποσοστό 61% των περιπτώσεων, ενώ τους δώδεκα προηγούμενους μήνες (από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2016) το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 67%

# Τα παιχνίδια έπεσαν στο 9% από 11% που ήταν

# Οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενηλίκους πλέον αγγίζουν το 1,2% αντί για 1,5%.

# Οι επισκέψεις σε ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες για ναρκωτικά, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα αυξήθηκαν από το 9% της προηγούμενης περιόδου σε 14%.

# Το ενδιαφέρον των παιδιών για ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες για λογισμικό, ήχο και βίντεο έχει επίσης αυξηθεί από 3% σε 6%.

Σύμφωνα με την ειδική αναλύτρια διαδικτυακού περιεχομένου της Kaspersky Lab, Άννα Λάρκινα, παρατηρείται μία μεγάλη στροφή στην online δραστηριότητα των παιδιών από υπολογιστές σε φορητές συσκευές. «Τα παιδιά πλέον χρησιμοποιούν τους υπολογιστές για να επισκεφθούν ιστοσελίδες που δεν έχουν αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά ή που είναι προτιμότερη η προβολή τους σε μεγαλύτερες οθόνες» εξηγεί η κ. Λάρκινα και συνεχίσει:

«Αυτό ενδέχεται να εξηγεί για ποιο λόγο η δημιουργία λογαριασμών –σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης– από υπολογιστές έχει μειωθεί, ενώ το ποσοστό των ιστοσελίδων με περιεχόμενο που σχετίζεται με “αλκοόλ, τσιγάρα, ναρκωτικά” αυξάνεται. Η μείωση του μεριδίου των παιχνιδιών δεν σημαίνει ότι τα παιδιά παίζουν λιγότερo ηλεκτρονικά παιχνίδια, απλώς τείνουν να επιλέγουν μερικούς ιστότοπους και να “κολλούν” σε αυτούς, ενώ μπορεί να σπαταλούν αρκετό χρόνο παίζοντας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα