«Να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες για την παράτυπη μετανάστευση»

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσημη επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Μαρόκο. Η επίσκεψη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των επισκέψεων του Επιτρόπου σε γειτονικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Mohamed Hassad και τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Anis Birou.

Πριν την αναχώρησή του, ο επίτροπος σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Μαρόκο είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης της ασφάλειας.
Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες διασώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή της Frontex και της κοινής συνοριακής επιχείρησης “Τρίτων”.
»Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο επιδεινώνεται. Όλοι μαζί πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με τους γείτονές μας και το Μαρόκο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει η ίδια αποφασιστικότητα και στις άλλες χώρες που θα επισκεφθώ το επόμενο διάστημα.
»Ήρθε η ώρα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και να δείξουν αλληλεγγύη, ενεργοποιώντας τους απαραίτητους πόρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σημαντική εισροή μεταναστών στα εξωτερικά μας σύνορα, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ιταλία και την Ελλάδα.
»Η Επιτροπή είναι εδώ για να στηρίξει τα κράτη μέλη και τους φίλους γείτονές μας.»

Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της πολιτικής μας. Η Ευρώπη κάνει τη δουλειά της. Έχουμε ήδη λάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Μέχρι το τέλος Μαΐου η Ευρώπη, για πρώτη φορά, θα έχει μια ολοκληρωμένη, ολιστική πολιτική για τη μετανάστευση. Όπως σας ανέφερα, η Ευρώπη επιτελεί το καθήκον της είναι, ωστόσο, στο χέρι των κρατών μελών να την εφαρμόσουν.
»Και κάτι άλλο. Έχει μεγάλη σημασία να μοιράζονται οι ευθύνες και βέβαια να υπάρχει αλληλεγγύη».

 

MOROCCO AVRAMOPOULOS Visit by Dimitris Avramopoulos to Morocco

Ο Δ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό Μετανάστευσης του Μαρόκο κ. Anis Birou

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα