«Να δοθεί παράταση στην ένταξη των μικρομεσαίων στο ΕΣΠΑ»

Το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ένταξή τους στο ΕΣΠΑ θίγει ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη.
Επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης ότι η προθεσμία των δηλώσεων για την ένταξη επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών», που έληγε στις 10 Μαΐου, παρατάθηκε για έξι ημέρες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να διεκπεραιώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Η ανάγκη-προσθέτει-για την παραπάνω παράταση της προθεσμίας κατέστη επιτακτική, ιδίως από τη στιγμή που με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δόθηκε η δυνατότητα σε πλήθος επιχειρήσεων να προβούν σε ευεργετικές ρυθμίσεις των οφειλών τους, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Είναι προφανές-συνεχίζει ο κ. Μιχελάκης- ότι εάν ίσχυε η αρχική προθεσμία, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα προλάβαιναν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προκειμένου να ενταχθούν στο ανωτέρω πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χάσουν ένα υπερπολύτιμο εργαλείο για την οικονομική τους επιβίωση.»

Για τον κ. Μιχελάκη είναι ορατός ο κίνδυνος η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε να μην αποδειχθεί επαρκής για την πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των ενδιαφερομένων, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στις συναλλαγές με το δημόσιο, είτε για τη ρύθμιση οφειλών, είτε για τις λοιπές προβλεπόμενες διαδικασίες, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

Επισημαίνει ακόμη ότι « σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, από τις 5.488 οριστικοποιημένες προτάσεις, που υποβλήθηκαν συνολικά από την ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και την παραμονή της λήξης της αρχικής προθεσμίας στις 9 Μαΐου, οι 3.059 υποβλήθηκαν μεταξύ 7 και 9 Μαΐου, δηλαδή κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες, με αναπόφευκτη συνέπεια να μπλοκάρει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Το γεγονός αυτό, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη γνωστή νοοτροπία της «τελευταίας στιγμής», καθιστά αναγκαία την πιο ορθολογική οργάνωση ανάλογων μελλοντικών διαδικασιών από την πλευρά του Υπουργείου». Προτείνει ο κ. Μιχελάκης την σταδιακή και με διαφορετικές προθεσμίες υποβολή των αιτήσεων ανάλογα με την εταιρική μορφή, την γεωγραφική περιφέρεια ή τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ της επιχείρησης, και αυτό επειδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη για τη στροφή στην ανάπτυξη.

Ο κ. Μιχελάκης ζητά να ενημερωθεί για το ποια είναι η θέση του υπουργείου για το ανωτέρω ζήτημα, όπως και το τι θα πράξει προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών» του ΕΣΠΑ.

ΣΩ.ΛΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα