“Να ελέγχεται ο Μουφτής από την Δικαιοσύνη”, προτείνει με τροπολογία ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Τον δικαστικό έλεγχο της τήρησης των ορίων δικαιοδοσίας του Μουφτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της Σαρίας. «Οι αποφάσεις που εκδίδονται από το Μουφτή κατά την προηγούμενη παράγραφο δεν μπορούν να εκτελεστούν ούτε αποτελούν δεδικασμένο αν δεν κηρυχθούν εκτελεστές από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου η έδρα του Μουφτή, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας», προτείνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με στόχο ουσιαστικά να υπάρχει έλεγχος στον εκάστοτε Μουφτή από τη δικαιοσύνη.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτό «καλύπτεται και η περίπτωση τυχόν αντίθεσης των κανόνων που εφαρμόστηκαν προς κανόνες δημόσιας τάξης καθώς τυχόν αντίθεση σε κανόνες δημόσιας τάξης συνεπάγεται και αντίθεση προς συνταγματικούς κανόνες ή άλλους κανόνες σχετικά αυξημένης τυπικής ισχύος που, επιπλέον, επηρεάζουν την ερμηνεία του Συντάγματος».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Βενιζέλος «είναι επίσης αναγκαίο παρόμοιας φύσης και δυσκολίας νομικά θέματα να ανάγονται στη κρίση ανώτερων δικαστηρίων και τελικά του Αρείου Πάγου μέσω της άσκησης των τακτικών και έκτακτων ένδικων μέσων».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα