Να κερδίσει και την αυτοδυναμία θέλει ο Μητσοτάκης

Με κεντρικό σύνθημα «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», ξεκινάει σήμερα το 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη να στείλει ένα διαυγές μήνυμα ότι η παράταξη είναι έτοιμη να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου και να οδηγήσει την Ελλάδα στην εποχή της ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

«Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό και να πετύχουμε μία εκλογική νίκη τόσο ισχυρή που θα μας λύσει τα χέρια την επόμενη μέρα, θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί και καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς θα οδηγήσουμε την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση», σημειώνει ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το 11ο συνέδριο της Ν.Δ. ως το επιστέγασμα των πιστεύω του και του εθνικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ένα σχέδιο, το οποίο όπως δηλώνει στην «Α» συνεργάτης του προέδρου του κόμματος «συνδιαμορφώθηκε σε διαβούλευση και με τους ειδικούς και με την κοινωνία» και «αποτελεί προϊόν σοβαρής προγραμματικής προετοιμασίας».

Η μεγάλη πρόκληση για την Νέα Δημοκρατία είναι να μπορέσει να κερδίσει την απαιτούμενη κοινωνική πλειοψηφία που θα οδηγήσει το κόμμα στην ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στόχος με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν με αδιαφορία ή καχυποψία την πολιτική και τους πολιτικούς, ενώ η πάλαι ποτέ μεσαία τάξη που έχει δεχτεί τεράστια οικονομικά πλήγματα, οι αδύναμοι και οι νέοι που δεν βλέπουν να αλλάζει προς το καλύτερο η ζωή τους, είναι αρκετά δύσπιστο ακροατήριο. Κάτι που αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης και γι’ αυτό έσπευσε να προτάξει ότι «η Ν.Δ. είναι το κόμμα όλων των Ελλήνων και όλων των κοινωνικών ομάδων, των φτωχών και της μεσαίας τάξης».

Θα στηθεί κάλπη

Την ίδια ώρα, μπορεί το 11ο συνέδριο να είναι θέσεων και αρχών –άρα δεν εκλέγονται κομματικά όργανα– όμως κάλπη θα στηθεί. Σε αυτή την κάλπη, οι περίπου 2.800 σύνεδροι θα κληθούν να απαντήσουν επί 15 ερωτημάτων που θα τους τεθούν και οι απαντήσεις τους (σ.σ. όχι δεσμευτικές για την Ν.Δ.) θα αποτελέσουν οδηγό για την Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα για το κυβερνητικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται. «Πρόκειται για πραγματικά διλήμματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς οι απαντήσεις σε αυτά δεν είναι προφανείς. Οι σύνεδροι δεν καλούνται απλά να επικυρώσουν τους προγραμματικούς άξονες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση τους με ψηφοφορία σε κάλπες», σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κάποια από τα ερωτήματα που θα τεθούν είναι τα εξής: «Ποιο θα θέλατε να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης;», «Θεωρείτε ως κεντρική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης την άμεση πάταξη της ανομίας στα Εξάρχεια και στις άλλες περιοχές παραβατικότητας;», «Πιστεύετε ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συνδεθεί με την έμπρακτη επιβράβευση των καλύτερων και την υποχρεωτική δημιουργία ατομικών προγραμμάτων βελτίωσης των λιγότερο αποτελεσματικών;», «Να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπου είναι δυνατό και πιο οικονομικό, η αποκομιδή των σκουπιδιών;», κ.ά., που συμβολίζουν την πρόθεση της Ν.Δ. να δείξει πως θέλει να κυβερνήσει με ενεργούς πολίτες που –έστω και συμβουλευτικά– θα συμμετέχουν στις εξελίξεις.

Σαμαράς, Καραμανλής, Μεϊμαράκης στο πλευρό του Μητσοτάκη

Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρά τους… ψιθύρους, θα δώσουν κανονικά το «παρών» στο διήμερο συνέδριο της Ν.Δ. που ξεκινά σήμερα. «Είναι μία απάντηση σε αυτούς που προεξοφλούσαν “αντάρτικα” εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη», σχολιάζει στην «Α» πολύπειρο στέλεχος της παράταξης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις που ίσως έχουν σε ορισμένα ζητήματα, κανείς από τους τρεις δεν αμφισβητεί τον νυν πρόεδρο του κόμματος. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ.κ. Σαμαράς, Καραμανλής και Μεϊμαράκης, διατηρώντας την πολιτική τους αυτονομία, επιθυμούν να δουν άμεσα την Ν.Δ. στην διακυβέρνηση της χώρας. Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει ομιλία στους συνέδρους (σ.σ. πιθανότατα πριν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεσημέρι της Κυριακής), στην οποία θα καταφερθεί με υψηλούς τόνους εναντίον της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα έχει ιδιαίτερες αναφορές στην ενότητα της παράταξης, καθώς και στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τον Κώστα Καραμανλή, δεν πρόκειται να λάβει τον λόγο, συνεχίζοντας την ίδια τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της χώρας διαφωνώντας με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Τέλος, ούτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ζητήσει να μιλήσει, αν και δεν αποκλείεται να λάβει τον λόγο ως σύνεδρος στέλνοντας μήνυμα ενότητας. Σε όσους πάντως τον ρωτούν, επαναλαμβάνει τα όσα είπε πρόσφατα σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα