«Να “κουρευτεί” το χρέος κατά 30%»

«Κούρεμα» 30% του ελληνικού χρέους ζητά με συνέντευξη του στο BBC o  Γιώργος Σταθάκης.  O υπουργός Οικονομίας επικαλείται την έκθεση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του χρέους.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Σταθάκης ισχυρίστηκε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τη ρευστότητα για τις τράπεζες για δέκα ημέρες ακόμα ώστε να προχωρήσουν αδιάκοπα οι διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

«Βέβαια, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, εάν έχει εξουσιοδοτηθεί να το κάνει, τότε οι τράπεζες θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε στο BBC ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στους πιστωτές την περασμένη εβδομάδα, με την οποία αποδέχεται τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να αποτελεί βάση για να επιτευχθεί εν τέλει μία συμφωνία.

Αναφερόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης για απομείωση του χρέους της χώρας κατά 30% στη βάση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητά του, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κουρέματος είτε μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι η εντολή που έχει από τον λαό η κυβέρνηση δεν είναι για ρήξη και έξοδο από το ευρώ. Τέλος, ο κ. Σταθάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα