Να μεταφραστεί σωστά η «αδικία»

Άδικος αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ, είναι ο τίτλος των δύο αναμετρήσεων του «Δικεφάλου του βορρά» με τον «Αίαντα». Άδικος γιατί; Επειδή ο Αθανασιάδης έχασε τα τετ-α-τετ και ο αντίστοιχος Ολλανδός ευστόχησε στο 87’;

Αν στον ΠΑΟΚ μείνουν στην αδικία και στην ατυχία θα χάσουν το στοίχημα της δημιουργίας ενός μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του Ιβάν Σαββίδη. Το έχει δηλώσει άλλωστε προ μηνών. «Θέλω να βάλω τον ΠΑΟΚ στα 20 μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης!». Για να το καταφέρει αυτό, πρέπει πρώτα να μάθει να κοντράρει με επιτυχία τις ομάδες που βρίσκονται μεταξύ των θέσεων 21-40, δηλαδή τον Άγιαξ.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε όχι επειδή ήταν άτυχος, αλλά επειδή ήταν ανίκανος να διαχειριστεί τη διαφορά που απέπνεαν οι δύο φανέλες. Ο Αθανασιάδης στο 4’ ευστόχησε προ κενής εστίας, αλλά μισή ώρα αργότερα στο τετ-α-τετ δεν είχε την ψυχραιμία να ευστοχήσει. Γιατί; Επειδή ήταν άτυχος; Όχι βέβαια. Επειδή το βάρος της προοπτικής του 2-0 την ώρα του πλασέ τον «πλάκωσε».

Για να αντιμετωπίσει αυτό το σύνδρομο ο ΠΑΟΚ θέλει υπομονή. Ναι, θέλει υπομονή ετών. Αν στο ματς της Τούμπας φορούσε η ελληνική ομάδα τη φανέλα του «Αίαντα» και οι Ολλανδοί του ΠΑΟΚ, τότε το ματς θα έληγε 4-0. Με τους ίδιους παίκτες! Στο ποδόσφαιρο η φανέλα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι πιστεύουν πολλοί.

Πως θα αναπτύξει δυναμική φανέλας ο ΠΑΟΚ που παραδοσιακά κοντράρει στα ίσια μεγαθήρια στην Ευρώπη από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά συνήθως αποτυγχάνει στη λεπτομέρεια; Πρώτον, με μία καλή πορεία εκεί που τον παίρνει (βλέπε Europa League) και δεύτερον με την κατάκτηση πρωταθλημάτων στην Ελλάδα. Αυτός είναι ένας τρόπος. Το να έρθουν κι άλλοι Τζαλμά Κάμπος ή Μπερμπάτοφ δεν είναι ανάγκη. Υπάρχει περίσσευμα καλών παικτών στον ΠΑΟΚ, καλός προπονητής και πολύς κόσμος.

Αν ο Ιβάν Σαββίδης αξιολογήσει – μαζί με τους συνεργάτες του – ψύχραιμα τον αποκλεισμό, θα δει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος απογοήτευσης και πανικού. Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται κι άλλες μετεγγραφές, ξήλωμα του ρόστερ, ανακατατάξεις κτλ. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται υπομονή και τίτλους στην Ελλάδα για να παίζει με διαφορετικό ύφος στην Ευρώπη που μαζί με το «μέταλλο» που πάντα έχει (αλλά δεν είναι αρκετό) θα τον οδηγεί σε νίκες κόντρα στον Άγιαξ και στον κάθε Άγιαξ που προκρίθηκε μόνο λόγω φανέλας!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα