Να σώσει ότι σώζεται

“Μία ψυχή που είναι να βγει, τι Σάββατο βράδυ , τι Κυριακή πρωί”, λέει ο θυμόσοφος λαός και με αυτό τον τρόπο σκέφτεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει άριστα ότι το αφήγημα του χρέους είναι τελειωμένη υπόθεση.

Γι’ αυτό το λόγο στο Μαξίμου επιδιώκουν να τελειώσουν τα πάντα στις 15 Ιουνίου. Και εάν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί, τότε να το παραπέμψουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Όσο περνούν οι μέρες και ένας-ένας οι παράγοντες της διαπραγμάτευσης ανοίγουν τα χαρτιά τους, καθίσταται σαφέστερο για την κυβέρνηση πως το πεδίο των συζητήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η κυβέρνηση συνεχίζει να σκληραίνει την στάση της. Όμως, αυτό γίνεται για να αποσπάσει όσο περισσότερα μπορεί στην διαπραγμάτευση και όχι για να συγκρουστεί. Αλλά και για δείξει στον λαό ότι παλεύει με νύχια και δόντια. Ούτως ή άλλως, οι επόμενες ημέρες και οι παρασκηνιακές διεργασίες στον άξονα Βρυξελλών-Ουάσινγκτον-Βερολίνου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Αθήνα, καθώς θα κριθεί κατά πόσον η κυβερνητική αφήγηση παραμένει σε τροχιά: αν, μ’ άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν πάρει ποσοτικοποίηση μέτρων για το χρέος και χάσει, ως εκ τούτου, την ποσοτική χαλάρωση, τότε θα έχει μείνει μόνο η καταβολή της δόσης -έστω κι αν αυτή ξεπεράσει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και φτάσει σε διψήφιο νούμερο, όπως συζητείται εντόνως στο παρασκήνιο.
Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, το Μαξίμου θα έχει πρόβλημα να δικαιολογήσει αφενός στους βουλευτές, αφετέρου στους πολίτες για ποιον λόγο ψηφίστηκαν οι μειώσεις συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου ορίου, αφού το «αντάλλαγμα» που είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν δόθηκε από τους δανειστές: δηλαδή, η διευθέτηση του χρέους.

Να γυρίσει σελίδα
Όπως και να ‘χει, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κρατήσει ζωντανό το αφήγημά της, υποστηρίζοντας ότι η όποια συμφωνία εν τέλει συνομολογηθεί, θα είναι αρκετή ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και να δημιουργηθεί ο περίφημος «καθαρός διάδρομος» για έξοδο από την κρίση.

Φυσικά από την Κουμουνδούρου προσπάθησαν να αποκρύψουν τις γκρίνιες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Τόσο  ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που πρόσκειται στους “53” άσκησαν κριτική.

Ο κ. Φίλης, όπως λένε μέλη που μετείχαν στο Όργανο, ήταν αυτός που εξέφρασε την εύλογη απορία πόσες υποχωρήσεις θα χρειαστεί να κάνει ακόμα η κυβέρνηση, ενώ  πέρα από το θέμα του χρέους τοποθετήθηκε εκ νέου και για τη στρατηγική των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτημα που έχει κατά καιρούς θίξει και στην Κεντρικές Επιτροπές, επιμένοντας, στη “γραμμή της συναίνεσης”.

Τους τόνους ανέβασε όμως και η εκ των 53 προερχόμενη Τασία Χριστοδουλοπούλου, για τα προσκόμματα που βάζουν οι δανειστές αλλά και για το ξήλωμα των μέτρων σε περίπτωση που δεν μετέχει με χρηματοδότηση το Ταμείο. Ενδεικτικό τέλος της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το γεγονός πως υπήρξε έστω και μια φωνή στελέχους -όχι πρωτοκλασάτου- η οποία πρότεινε Διαρκές συνέδριο μετά το eurogroup. Πρόταση ωστόσο, την οποία δεν σχολίασε κανείς και που μάλλον περνάει στα ψιλά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα