«Να τερματιστεί το καθεστώς ανομίας στα ΜΜΕ»

«Να τεθεί τέρμα στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης», τόνισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, στην εκδήλωση ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς με θέμα τα Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ειδικότερα ο κ. Σούρλας ζήτησε:

– Να γίνει σεβαστή η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε μεταξύ άλλων ότι «η ίδρυση και λειτουργία παρανόμως, τηλεοπτικών σταθμών, αντίκειται στο Σύνταγμα από το οποίο απορρέει υποχρέωση για την πιστή εφαρμογή των Νόμων και της Αρχής της Ισότητας».
– Να τεθεί «τέρμα σε μια εικοσάχρονη εκκρεμότητα –παγκόσμια πρωτοτυπία– σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών».

«Δεν είναι δυνατόν να εμπεδώσουμε τη διαφάνεια στους πολίτες», τόνισε ο Γ. Σούρλας, «και να απαιτήσουμε την εφαρμογή της στη δημόσια ζωή, όταν στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ):
• Δεν λειτουργεί το Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας των Μ.Μ.Ε., που διασφαλίζει τη νομιμότητά τους.
• Δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης, λόγω του ότι εδώ και δεκαεννέα χρόνια δεν εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση που να καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών!
• Δεν τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων, που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και πολλά άλλα».
«Επιτέλους», κατέληξε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «πρέπει να τεθεί τέρμα σε όλες αυτές τις εκκρεμότητες, να επουλωθούν οι χαίνουσες πληγές της ανομίας και της αδιαφάνειας στα ΜΜΕ. Πέρα από τις φιλοσοφικές αναλύσεις και αναζητήσεις, πρέπει να θέσουμε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, για την πάταξη της διαπλοκής και την εμπέδωση της διαφάνειας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα