Να φύγουν Ελλάδα και Ιταλία από το ευρώ ζητά ο Μπέπε Γκρίλο

Να βγουν Ελλάδα και Ιταλία από το ευρώ ζητά ο Μπέπε Γκρίλο. Αργά ή γρήγορα, η χτυπημένη από τα χρέη Ελλάδα θα πρέπει να «αντιμετωπίσει μια έξοδο από το ευρώ» και στη συνέχεια, η Ιταλία θα πρέπει να την ακολουθήσει, υποστήριξε ο αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων και φανατικός πολέμιος της λιτότητας στην Ιταλία.

Ο πρώην κωμικός σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC δήλωσε: «Πώς θα βγει η Ελλάδα από όλο αυτό; Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια έξοδο από το ευρώ» και πρόσθεσε πως η Ιταλία θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τη Νομισματική Ένωση.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν η Ιταλία θα πρέπει να επιστρέψει στη λίρα απάντησε, με εμφατικό τρόπο: «Ναι, με μια κεντρική τράπεζα ή οποία θα έχει υπό τον έλεγχό της τη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Κάθε χώρα με το δικό της νόμισμα και η ΕΚΤ θα ελέγχουν τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Ο ίδιος αν και παραδέχθηκε πως δεν είναι οικονομολόγος, ωστόσο συνηγόρησε υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών και τάχθηκε για ακόμα μια φορά κατά της λιτότητας κι επικαλούμενος τους οικονομολόγους Τζόσεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν είπε: «Λένε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί (αποτελεσματικά). Το λέω με όλη μου την ψυχή. Μιλάω με την κοινή λογική ενός κωμικού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα