ΝΔ: “Έχουν θράσος στο υπουργείο Οικονομίας”

Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, με αφορμή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης “πανηγυρίζει” επειδή η Κυβέρνηση μένει μετεξεταστέα για τα αποτελέσματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2016.

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017, που ψηφίστηκε μόλις πριν έναν μήνα, αναφέρεται επί λέξει πως “για το έτος 2016 ο ετήσιος στόχος δαπανών για το σύνολο των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ανέρχεται σε 2,28 δισ. ευρώ σε όρους ενωσιακής συνδρομής.”

Σε δελτίο τύπου του Υπουργείου πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως “ο στόχος του 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχει υπερκαλυφθεί. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου 2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1,61 δισ. ευρώ.”

Συμπέρασμα: Όχι μόνο δεν υπερκαλύφθηκε ο στόχος της Κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ, αλλά αντιθέτως είναι 29,4% χαμηλότερος από τον αρχικό σχεδιασμό.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με θράσος προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδή εικόνα.

Πανηγυρίζουν για την πολύ υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ξεχνώντας πως ήδη τον Δεκέμβριο του 2014 επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η απορροφητικότητα άγγιζε το 90%. Το δε ΕΣΠΑ 2014 – 2020 σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2014 και μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 η τότε Κυβέρνηση είχε εγκρίνει τα 17 Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική ερώτηση που καταθέσαμε για την επιλογή προϊσταμένων του ΕΣΠΑ, με τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου αποδείχθηκε περίτρανα πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στην αξιοκρατική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Αν την πίστευε, θα είχε ψηφίσει τον Νόμο 4314/2014 της Νέας Δημοκρατίας και θα τον είχε εφαρμόσει.

Κι επειδή στην ανακοίνωσή τους δεν αναφέρεται τίποτα για την ταμπακιέρα, τους ρωτούμε ευθέως: Πόσοι προϊστάμενοι υπηρεσιών του ΕΣΠΑ τοποθετήθηκαν επί Κυβέρνησης Τσίπρα, στη βάση των μεταβατικών διατάξεων; Γιατί δεν ξεκινούν την τελική διαδικασία επιλογής με αξιοκρατικά κριτήρια;

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Τη στιγμή που η αγορά φυτοζωεί, η Κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν διαθέτει ούτε σχέδιο αλλά ούτε και την ικανότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα