Νικητής των ολλανδικών εκλογών ο Ρούτε αλλά έχασε έδρες – “Πάτωσε” ο Ντάισελμπλουμ

Μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τετάρτη αναδείχτηκε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Μαρκ Ρούτε. Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας  παίρνει 33 έδρες ενώ ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς βρίσκεται οχτώ μονάδες πίσω του. Όσον αφορά τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ και το κόμμα του,  αυτό “πάτωσε”.Σημαντική άνοδο καταγράφουν μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί με πρώτο το κόμμα των Πράσινων Αριστερών του 30χρονου Γέσε Κλάβερπου τριπλασίασε την κοινονοβουλευτική του δύναμη.

Σύμφωνα με τις έρευνες ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία.

 

Tα τελικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 100% των ψήφων διαμορφώνονται ως εξής:

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 33 έδρες

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 20 έδρες

CDA – Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

GL- Πράσινοι Αριστεροί: 14 έδρες

SP- Σοσιαλιστικό Κόμμα: 14 έδρες

PvdA- Εργατικό Κόμμα: 9 έδρες

CU- Χριστιανική Ενωση 5 έδρες

PvdD Κόμμα για τα Ζώα 5 έδρες

50PLUS 4 έδρες

Denk 3 έδρες

SGP-Μεταρρυθμιστικό Πολιτικό Κόμμα 3 έδρες

FvD 2

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Δηλώσεις των ηγετών της Ευρώπης

Δηλώσεις για τη νίκη του Μαρκ Ρούτε έκαναν οι ηγέτες της Ευρώπης. H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Ολάντ: Καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή νίκη έναντι του εξτρεμισμού». «Οι αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού των άλλων, και η πίστη στο μέλλον της Ευρώπης είναι οι μόνες αληθινές απαντήσεις στις εθνικιστικές κορώντες και τον απομονωτισμό που ταρακουνούν τον κόσμο», ήταν η επίσημη δήλωσή του Ολάντ.

Γιούνκερ: Ψήφος κατά των εξτρεμιστών

ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη απόψε τον Μαρκ Ρούτε για τη «σαφή νίκη» που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια «ψήφο κατά των εξτρεμιστών».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls που καταδείκνυαν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

Σουλτς: Είμαι ανακουφισμένος

Ο αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς, με ανάρτησή του στο twitter, εξέφρασε την ανακούφισή του, λέγοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη». «Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη», έγραψε ο Σουλτς.

Συγχαρητήρια και από το γερμανικό ΥΠΕΞ

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψαν τους Ευρωπαίους λαϊκιστές. Αυτά είναι καλά νέα. Σας χρειαζόμαστε για μία δυνατή Ευρώπη», ανέφερε το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων στις ολλανδικές εκλογές.

Συγχαρητήρια του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Ολλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς «ανέκοψαν» με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα