ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ VLTs: Να ‘χαμε να λέγαμε

Ως αλλοπρόσαλλες μπορούν να χαρακτηριστούν οι θέσεις των κομμάτων επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που μειώνει κατά 10.000 τα παιχνιομηχανήματα του ΟΠΑΠ (τα VLTs ή πιο λαϊκά τους κουλοχέρηδες) σε μία προσπάθεια του κράτους αφενός μεν να καταπολεμήσει τον παράνομο τζόγο, αφετέρου δε να προστατεύσει τους εθισμένους πολίτες στον τζόγο και παράλληλα να αυξήσει τα έσοδα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, που ήταν αντίθετος τα προηγούμενα χρόνια και στα παιχνιομηχανήματα μη ψηφίζοντας το νόμο Βενιζέλου (4002/2011), αλλά και αργότερα την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, τώρα λειτουργώντας ως κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί και να βρεθεί κοινός τόπος με τον ΟΠΑΠ, προκειμένου και να μην απολέσει έσοδα το κράτος, αλλά και να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους τζογαδόρους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα αναζητήσουν μετά μανίας τρόπο να ποντάρουν τα χρήματα τους.

Η Ν.Δ. το 2011 δεν ψήφισε το νόμο Βενιζέλου που ήταν η αρχή για τη νομιμοποίηση των VLTs, αλλά αργότερα πανηγύριζε (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) και οι βουλευτές της ψήφιζαν την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (2013). Μάλιστα θα πρέπει να τονιστεί ότι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θεωρούσε ως εμβληματική την εν λόγω ιδιωτικοποίηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέβει στα κάγκελα.

Το δε ΠΑΣΟΚ ψήφισε όχι μόνο το νόμο Βενιζέλου (2011), αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δύο χρόνια αργότερα.

Τώρα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με βάση τα όσα είπαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής φέρουν αντιρρήσεις και καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ανακαλύπτοντας σκάνδαλα, πίσω από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις της ΕΕΕΠ και εκτιμήσεις της αγοράς, σήμερα λειτουργούν 65.000 με 100.000 παράνομες παιγνιομηχανές, που πραγματοποιούν ασύλληπτους τζίρους, χωρίς προστασία των παικτών και κανένα έλεγχο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΕΠ, από το 2005 έως το 2015, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον κλάδο των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000, παράλληλα με την αύξηση του μέγιστου αριθμού VLTs που μπορεί να εγκατασταθεί σε αποκλειστικά καταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των παιγνιομηχανών που μπορούν να εγκατασταθούν στα καταστήματα Play και πρακτορεία ΟΠΑΠ (50 και 15 κατά μέγιστο, αντιστοίχως). Οι προωθούμενες παρεμβάσεις οδηγούν στη συνολική μείωση του αριθμού των καταστημάτων που πρόκειται να ανοίξουν (στο 1/3 της πρόβλεψης της σύμβασης του 2011), όσο και στον περιορισμό του βαθμού συγκέντρωσης τους στις αστικές περιοχές, ώστε να είναι ευχερέστερος ο έλεγχος από το κράτος.

Τι λένε η Ν.Δ. και η ΔΗΣΥ

Το νομοσχέδιο δημιουργεί πάρα πολλά ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων από τον υπουργό Οικονομικών, είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς και εξέφρασε τη θέση ότι στην ουσία πρόκειται για μια τροποποίηση της Σύμβασης ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και το Δημόσιο, που είχε εγκριθεί το 2011 από τη Βουλή και την είχε καταψηφίσει η Ν.Δ. και δεν την είχε ψηφίσει τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για τη σημερινή τροποποίηση της Σύμβασης αυτής, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι αυτή έρχεται στη Βουλή ενώ έχει προηγηθεί η αλλαγή του Κανονισμού από την Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων, σε ουσιώδεις όρους- αλλαγή που έχει δημιουργήσει συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες για τη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ.

«Υπάρχουν μελέτες, ότι ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια δημιουργούν εξάρτηση στους ανθρώπους, οι οποίοι τα παίζουν. Μετά βεβαιότητας, ξέρω ότι αν επικρατήσει μια τέτοια λογική, στην ελληνική κοινωνία και αν αρχίσουν να υπάρχουν μικρά καζίνο, σε ολόκληρη την Ελλάδα, η ζημιά, την οποία θα έχουμε κάνει στην ελληνική κοινωνία, δεν περιγράφεται», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Να σημειωθεί ότι η κ. Μπακογιάννη ζήτησε να αντικατασταθεί το 2013 από τα θερινά τμήματα της Βουλής, διότι δεν ήθελε να ψηφίσει, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ  ψήφισαν κανονικά. Προφανώς δεν έκριναν τότε ότι ζημιωνόταν η ελληνική κοινωνία…

Τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που έθεσε η ειδική αγορήτρια, θα αναμείνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ώστε να λάβει την τελική της θέση επί του νομοσχεδίου, δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου. Συγκεκριμένα, ζήτησε τα στοιχεία που συνδέονται με την αποτίμηση της οκταετούς παράτασης της σύμβασης ανάμεσα στον ΟΠΑΠ και το ελληνικό Δημόσιο καθώς και με την αποτίμηση των 10.000 VLTs που αποσύρονται. Ακόμη ζήτησε να πληροφορηθεί τι γίνεται με την απάντηση της Κομισιόν και ακόμη αν και κατά πόσο έχει προχωρήσει ο έλεγχος του ηλεκτρονικού τζόγου, καθώς υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν με προσωρινές άδειες.

Στην παρέμβαση του ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τόνισε πως “θηριώδη συμφέρονται έχουν αναπτυχθεί από τον παράνομο τζόγο, διακινείται μαύρο χρήμα και το κράτος δεν εισπράττει τίποτα”.

Βγήκε από πάνω

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκαν αυτή την σύγχυση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος για να ξεπεράσει τις πιθανές εξηγήσεις για την επέκταση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, ως αντισταθμιστικό όφελος για την μείωση των παιγνιομηχανημάτων, αλλά και των σημείων που θα εγκατασταθούν είπε πως «αξίζει τον κόπο αντί να κόψουμε συντάξεις, ή να αυξήσουμε τους φόρους, να μαζέψουμε κάποια χρήματα από τα παιγνιομηχανήματα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε μια πώληση και μια σύμβαση, η οποία είναι δεδομένη και μέσα σε αυτή τη σύμβαση να πρέπει να πορευτούμε γιατί όπως όλοι ξέρουμε πρέπει το κράτος να έχει συνέχεια», ενώ κατά την τοποθέτησή του έδωσε απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από τους εισηγητές και ειδικούς αγορητές των κομμάτων.

Για το θέμα του “εθισμού στον τζόγο”, το οποίο τέθηκε από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσακαλώτος έφερε ως παράδειγμα τις χώρες του Βορρά, στις οποίες το αλκοόλ είναι πολύ χειρότερος εθισμός, και έχει πολύ χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υποστηρίζει πως ο εθισμός στον τζόγο δεν είναι σοβαρό ζήτημα.

«Το ζήτημα είναι να μπορούμε να συζητάμε τι μπορούμε και πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Θεωρώ ότι η καταστολή είναι εκτός του παιχνιδιού. Δεν θα δουλέψει, θα δημιουργήσει μια παρανομία χωρίς έλεγχο. Αλλά κάποτε στην κοινωνία πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για τους διάφορους εθισμούς και ποιος είναι πιο σοβαρός και ποιος είναι πιο επικίνδυνος και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας έτσι και στη θέση που εξέφρασε το ΚΚΕ να μην υπάρχει νόμιμος τζόγος.

«Σε αυτό το νομοσχέδιο εκτός από τη γενικότερη δυσκολία του εθισμού έχουμε και κάποιους άλλους περιορισμούς. Έχουμε και μια πώληση και μια σύμβαση. Εμείς αυτήν την έχουμε δεδομένη, την κληρονομήσαμε. Δεν έχω αλλάξει εγώ γνώμη, ότι θα μπορούσε να είναι κρατικός ο ΟΠΑΠ -και θα ήταν καλύτερο να ήταν-, αλλά αυτό που έχουμε τώρα είναι αυτό που έχουμε τώρα», προσέθεσε ο υπουργός.

Διευκρίνισε επίσης, ότι για τους Κανονισμούς των παιγνίων αρμόδια είναι η Ανεξάρτητη Αρχή και διέψευσε τους ισχυρισμούς εκπροσώπων των κομμάτων περί μια γραμμικής τάσης προς πιο φιλελεύθερη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι ο Κανονισμός τώρα είναι λίγο πιο ελαστικός από την εποχή του πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, κ. Στεργιώτη, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο περιοριστικός από τον προγενέστερο αυτού, τον Κανονισμό δηλαδή όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Γιαννακόπουλος.

Απαντώντας εξάλλου στα ερωτήματα σχετικώς με το αν προηγήθηκαν μελέτες εκτίμησης της οκταετούς παράτασης της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Επιτροπή Παιγνίων είναι εκείνη η οποία συμβουλεύει το κράτος και ως εκ τούτου για να το κάνει αυτό έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες. Παρέπεμψε μάλιστα στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ευάγγελο Καραγρηγορίου, να απαντήσει στο ποια εταιρεία έχει αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη. Ωστόσο είπε ότι εισήγηση της εταιρείας ήταν για παράταση οκτώ ή έντεκα ετών και τελικώς επελέγη η μικρότερη επέκταση, ενώ εξήγησε ότι η επέκταση της σύμβασης ήταν απαραίτητη για να επιστραφεί στην εταιρεία η αξία των 10.000 VLTs που της αφαιρέθηκαν.

Επικοινωνιακό αυτογκόλ

Συμπερασματικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση που τήρησαν μέχρι τώρα στην αρμόδια επιτροπή το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως επικοινωνιακό αυτογκολ. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούν σε τρία σημεία:  Α) Διαφωνούσαν το 2011 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν το νόμο 4002) και το 2013 (επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ), αλλά ως κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι τα βρήκαν και δεν μπορούν να τα αλλάξουν. Β)ότι μείωσαν τα μηχανήματα, άρα προστατεύουν τον κόσμο, όσο αυτό είναι δυνατόν από το τζόγο και παράλληλα να χτυπήσουν τον παράνομο τζόγο και Γ) ότι εισπράττοντας χρήματα από τον τζόγο θα σώσουν τις συντάξεις.

Ακόμη και εάν τα δύο από τα τρία αυτά σημεία είναι άλλο ένα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα βρει ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινωνία, η οποία θα ξεχάσει την επέκταση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ (τον οποίο αποκρατικοποίησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και θα μείνει ότι με τα χρήματα του τζόγου θα γλιτώσουν οι συντάξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα