Ντοπέ ο Ρώσος αργυρός Ολυμπιονίκης του κέρλινγκ Κρουσελνίτσκι!

«Θετικό» στην απαγορευμένη ουσία “meldonium” βρέθηκε το δεύτερο δείγμα του Ρώσου αθλητή του κέρλινγκ, Αλεξάντερ Κρουσελνίτσκι, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου των Ολυμπιακών Αθλητών από τη Ρωσία που μετέχουν στους Χειμερινούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, Κονσταντίν Βιμπόρνοφ.

Το τμήμα κατά του ντόπινγκ του CAS άρχισε τη Δευτέρα (19/2) έρευνα κατά του Κρουσελνίτσκι για παραβίαση των κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία ακρόασης της υπόθεσης. «Το δείγμα ήταν θετικό για το “meldonium”, επιβεβαιώνοντας την παρουσία της απαγορευμένης ουσίας στο σώμα του» τόνισε ο Βιμπόρνοφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρουσελνίτσκι και η σύζυγός του, Αναστασία Μπριζγκάλοβα, κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στα μικτά διπλά του κέρλινγκ, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ. Πάντως, εδώ και λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχε η υποψία πως ο Κρουσελνίτσκι είχε βρεθεί «θετικός» στην εν λόγω ουσία.

Ο ίδιος ο αθλητής, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του από τότε που έγινε γνωστό ότι βρέθηκε «θετικός» στο “meldonium”, αρνείται ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών σε οποιαδήποτε στιγμή της καριέρας του, ενώ τονίζει πως είναι κατηγορηματικά κατά του ντόπινγκ. Στην τοποθέτησή του, η οποία «ανέβηκε» σήμερα στην ιστοσελίδα της ρωσικής ομοσπονδίας κέρλινγκ, ο Κρουσελνίτσκι υπογραμμίζει ότι το «θετικό» δείγμα του στους Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ ήταν «όχι μόνο ένα σοκ, αλλά επίσης ένα τεράστιο χτύπημα στη φήμη και στην καριέρα» του. Επίσης, επισημαίνει ότι «μόνο ένα άτομο που στερείται κοινής λογικής μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε είδος ντόπινγκ, και ειδικά (μέσω φαρμάκων), όπως το meldonium, ενόψει των Ολυμπιακών, όπου ο έλεγχος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του». Παράλληλα, ο 26χρονος προσθέτει ότι ενδιαφέρεται «περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για μια γρήγορη έρευνα, προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια για το τι συνέβη».

Το “meldonium” (mildronate) έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών του Παγκοσμίου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) από την 1η Ιανουαρίου 2016, ενώ η παρουσία του στο αίμα του αθλητή στην διάρκεια και ανάμεσα σε διοργανώσεις αποτελεί παράβαση των κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης. Το Mildronate είναι ένα φάρμακο για την προστασία της καρδιάς, το οποίο είναι διαθέσιμο προς αγορά στα φαρμακεία σε ολόκληρη τη Ρωσία χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι άνθρωποι της ρωσικής αποστολής δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς η ουσία κατέληξε στο σώμα του Κρουσελνίτσκι και πως αρχίζουν έρευνα για την υπόθεση. Ωστόσο, η αποστολή αρνείται ότι ο 26χρονος θα μπορούσε να έχει πάρει “meldonium” εν γνώσει του ή συστηματικά. Ο Βιμπόρνοφ αναφέρει σε δήλωσή του: «Τα δείγματα που ελήφθησαν από τον Αλεξάντερ Κρουσελνίτσκι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 22 Ιανουαρίου, καθώς και τα προηγούμενα δείγματα, ήταν αρνητικά. Επομένως το γεγονός μιας συνειδητής ή συστηματικής χρήσης της απαγορευμένης ουσίας δεν επιβεβαιώνεται. Εκφράζουμε ειλικρινή λύπη γι’ αυτό το συμβάν. Ωστόσο, οι περιστάσεις αυτή τη στιγμή δεν δίνουν μια απάντηση στο ερώτημα πως και πότε θα μπορούσε το meldonium να εισέλθει στο σώμα του αθλητή». Σύμφωνα με τον Βιμπόρνοφ, η συγκέντρωση του “meldonium” που βρέθηκε στο δείγμα του Κρουσελνίτσκι δείχνει ότι αυτή η ποσότητα λήφθηκε ως εφάπαξ δόση, η οποία δεν έχει καθόλου επωφελές ή χρήσιμο αποτέλεσμα στο ανθρώπινο σώμα.

Τον Κρουσελνίτσκι υπερασπίστηκε ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Πάβελ Κολόμπκοφ, ο οποίος τόνισε ότι ο αθλητής δεν θα μπορούσε να έχει κάνει συνειδητά χρήση κάποιας απαγορευμένης ουσίας. «Είναι φανερό ότι, σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αθλητής δεν θα μπορούσε εκ προθέσεως να έχει χρησιμοποιήσει μια απαγορευμένη ουσία. Απλά δεν έχει νόημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κολόμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα