Ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα, λίγες μόλις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο που στοίχισαν τη ζωή σε 24 άτομα.Το σκηνικό ήταν το ίδιο με αυτό προ ολίγων ημερών. Τεράστιες οι καταστροφές  σε Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο και Παξούς. Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ποτάμια υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν και άτομα εγκλωβίστηκαν στα σπίτια και τα οχήματά τους.

Από την Κέρκυρα έως το Αγρίνιο και την Κόνιτσα, περιοχές έχει βυθιστεί στη λάσπη, δρόμοι είναι απροσπέλαστοι εξαιτίας των κατολισθήσεων ενώ εγκλωβίστηκαν οδηγοί στα αυτοκίνητά τους.

Το κέντρο του Αγρινίου έχει μετατραπεί σε λιμνούπολη. Η καταστροφή είναι τεράστις όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «υπάρχουν υποδομές που είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από την λάσπη», προσθέτοντας ότι «ήταν απίστευτη η ποσότητα της βροχής που έπεσε σήμερα το πρωί». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν».

Ακόμη, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι «ήδη κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία συμπολίτες μας, που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο Γιώργος Παπαναστασίου είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτός από τα μηχανήματα του δήμου, επιχειρούν και ιδιωτικά μηχανήματα, τα όποια έχουμε μισθώσει», προσθέτοντας παράλληλα, ότι «υπάρχει συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο. Επίσης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έχει σημειωθεί κατολίσθηση στην περιοχή Κλεισούρα της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων και ήδη μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται, προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος.

Ακόμη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές του Αιτωλικού και των Ονιάδων, ενώ όπως πρόσθεσε, από νωρίς το πρωί επιχειρούν συνεχώς οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακοπές της κυκλοφορίας έχουν σημειωθεί στις παρακάτω περιοχές:

*Στο 59o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας, Παναιτώλιο
*Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγρινίου – Θέρμου, στο ύψος της κοινότητας, Καινούργιο
*Από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγρινίου – Αγίου Βλασίου, λόγω κατολίσθησης
*Στην επαρχιακή οδό Μακρυνείας – Ναυπάκτου, στο ύψος της διασταύρωσης, Κεράσοβο
*Στην επαρχιακή οδό Αστακού – Μεσολογγίου, στο ύψος της γέφυρας, Μάστρου
*Στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας Φραγκουλέικα, λόγω κατολίσθησης

Απεγκλωβισμοί στον Λούρο

Πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα, προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο διήμερο στην Ήπειρο. Η νύχτα που πέρασε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Λούρο και χωριά της Πρέβεζας.

Ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Κατσαούνος, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της καταστροφής όπως χαρακτηριστικά είπε. Στον Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλησε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους. Η πυροσβεστική με 9 οχήματα και 21 άνδρες κλήθηκε να απεγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ εως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό ‘Ανω Ράχη, κατέρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλησε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλησε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στο Νομό Ιωαννίνων ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο Ζαγόρι και στα Τζουμέρκα, όπου σημειώθηκαν πολλές κατολισθήσεις και οι δρόμοι έκλειναν ο ένας μετά τον άλλο.

Αυτή την ώρα στις περισσότερες περιπτώσεις δόθηκαν λύσεις, έστω προσωρινές ωστόσο υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα.

Το ένα είναι στην Λαγκάδα Κόνιτσας, η οποία παραμένει αποκλεισμένη. Το χωριό δεν έχει πρόσβαση στην Εθνική Οδό, καθώς καταστράφηκε ο δρόμος προς την γέφυρα.

Το δεύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην γέφυρα Σπηλιωτοπούλου επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Κοζάνης, κοντά στην Πυρσόγιαννη, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας. Από την Περιφέρεια Ηπείρου εξετάζονται ήδη τρόποι για την αντιμετώπισή τους.

Ζημιές από καταπτώσεις και κατολισθήσεις καταγράφονται σε όλη την Ήπειρο

Κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του επαρχιακού δυκτίου της Ηπείρου. Λόγω καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων, κλειστός είναι ο δρόμος στα Μπέσια του δήμου Δωδώνης, προς τα χωριά Κράψη και Ανατολική, καθώς και προς Σκαμνέλι, Βρυσοχώρι στα Ζαγόρια, στο 104ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης διεκόπη η κυκλοφορία, ενώ αποκομμένο είναι το χωριό Πλαίσιο Φιλιατών.

Μεγάλες κατολισθήσεις επίσης, αλλά και φερτά υλικά από τους χειμάρους έχουν κόψει την κυκλοφορία προς το Μολυβδοσκέπαστο και του Πάδες στην Κόνιτσα. Στο Παλιοσέλι της Κόνιτσας, γίνεται προσπάθεια από μηχανήματα του δήμου και της πολιτικής προστασίας, να σωθεί από τα ορμητικά νερά το γεφύρι. Στα Τζουμέρκα, σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως στο Μαυρολάγκαδο και την Πλατανούσα.

Κλειστός παραμένει από χθες το βράδυ ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία – Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή “φούσκωσε” από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στην Κέρκυρα, καταρρακτώδεις βροχές και δυνατοί άνεμοι που ξεπερνούν ακόμη και τα 8 μποφόρ έχουν προκαλέσει σειρά από προβλήματα στο νησί. Από χθες εν τω μεταξύ έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου, προς Ηγουμενίτσα και Παξούς.

Στη Νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε αργά το απόγευμα από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους της Λευκίμμης, ενώ σώθηκε από πολίτες, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έσπευσαν την τελευταία στιγμή και αψηφώντας τους κινδύνους, κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο.

ΙΧ όχημα που ήταν σταθμευμένο σε δρόμο, στην περιοχή της Γαρίτσας, μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές όταν καταπλακώθηκε από δέντρο που έσπασε από τους δυνατούς ανέμους.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πολιτική Προστασία της Κέρκυρας, ενημερώνοντας τους πολίτες για την επικινδυνότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.

“Πνίγονται” και οι Παξοί

Σε ορμητικούς χείμαρρους μετετράπησαν οι δρόμοι στον Γάιο την πρωτεύουσα των Παξών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τη δυνατή νεροποντή, που πλήττουν το νησί. Τα ορμητικά νερά που συσσωρεύτηκαν από το μεγάλο όγκο της βροχής, έγιναν ποτάμια και κατάφεραν να παρασύρουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, παρότι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «τη φετινή χρονιά, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έγιναν τα περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα στο νησί».

Στο έλεος του νερού στο Γάιο, βρίσκονται δεκάδες σπίτια και μαγαζιά που είναι πλημμυρισμένα, ενώ στο νησί σπεύδει κλιμάκιο της πυροσβεστικής Κέρκυρας.

Σε επιφυλακή και στον Έβρο

Σε επιφυλακή βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, μετά τη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την οποία, θα εισέλθουν από τη γείτονα μεγάλες ποσότητες νερού στους ποταμούς Έβρο, ‘Αρδα και Τούντζα.

Ειδικότερα στον ποταμό Έβρο αναμένεται να εισέλθουν πάνω από 658 κυβικά μέτρα (κ.μ.)/δλτ, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, στον ποταμό ‘Αρδα άνω των 300 κ.μ./δλτ, από την 1η έως και την 3η Δεκέμβρη και στον ποταμό Τούντζα πάνω από 63 κ.μ. /δλτ, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου.

«Εφόσον ισχύουν οι ποσότητες νερού που δίνει η βουλγαρική πλευρά και δεδομένου ότι ο ποταμός Έβρος από τα 1000 κ.μ/δλτ και μετά δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα, οι προαναφερθείσες ποσότητες προστιθέμενες στα νερά των δικών μας λεκανών απορροής δύνανται να ξεπεράσουν τα 1000 κ.μ./δλτ και εφόσον αυτό συμβεί θα αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Ουσιαστικά πρόκειται για υπερχείλιση και προφανώς η Βουλγαρία έχει γεμάτα τα φράγματά της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ, Κώστας Χουβαρδάς.

Επισημαίνει πως «δεν αρκεί η ρηματική διακοίνωση. Το μεγάλο θέμα είναι να έχουμε άμεση ενημέρωση. Πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα υπηρεσιών και στα τρία κράτη (Ελλάδα-Τουρκία-Βουλγαρία) και τα δεδομένα να είναι ανοιχτά και να ξέρουμε και την πληρότητα φράγματος και τις παροχές και τις στάθμες, ώστε να λειτουργεί σωστά η έγκαιρη προειδοποίηση. Το σωστό θα ήταν και τα τρία κράτη να συμμορφωθούν μ’ ένα κοινό πρότυπο δεδομένων ώστε να έχουμε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις. Κάποια δεδομένα δίδονται και είναι προσβάσιμα σε όλους, το θέμα είναι με τι μορφή παρέχονται και επίσης δεν δίδεται η πληρότητα των φραγμάτων που είναι ένα σημαντικό στοιχείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Χουβαρδάς υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει αυτά τα θέματα να τα βλέπουμε αυτόνομα αλλά πρέπει να βλέπουμε το ποτάμι ολιστικά, γιατί ο συνδυασμός των ροών που έρχονται μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρα», συμπληρώνοντας πως και στη δική μας πλευρά υπάρχει η ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης, «πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, πέραν των σχεδίων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Για παράδειγμα όπου μπαίνουν πόρτες αυτές να ανοίγουν με αυτοματοποιημένο τρόπο ώστε να διευθετηθεί η πλημμύρα και να είναι προαποφασισμένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο ποτάμι».

Σημειώνεται πως ήδη έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δημάρχους του Νομού για άμεση ενημέρωση των πολιτών να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο και ‘Αρδα και τα αναχώματα αυτών, καθώς χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες περιοχές, καθώς και για την έγκαιρη απομάκρυνση μηχανημάτων και εργαλείων από τις επικίνδυνες περιοχές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα