Ξεκίνησαν οι ανακρίσεις για τους “16”!

Με γοργούς ρυθμούς ξεκίνησε ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, την ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το SDNA. O κ. Ανδρεάδης απέστειλε ήδη κλήσεις στους μάρτυρες και η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία!

Όπως αναμενόταν, η υπόθεση που συγκλονίζει τους τελευταίους μήνες το χώρο του ποδοσφαίρου και αφορά την άσκηση ποινικών διώξεων σε 16 πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα περισσότερα εκ των οποίων φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε ή δρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άρχισε να «τρέχει»!

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το SDNA, ο ειδικός ανακριτής κατά της διαφθοράς, αφού μελέτησε τη δικογραφία μέσα στις γιορτές, απέστειλε ήδη τις πρώτες κλήσεις για εξέταση μαρτύρων. Ο κ. Ανδρεάδης αναμένεται να καλέσει αρχικά τους περίπου 15 μάρτυρες των οποίων οι μαρτυρίες συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, ενώ αν κρίνει απαραίτητο θα καλέσει κι άλλους.  

Με την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας, σηματοδοτείται και η τελική ευθεία στην οποία μπαίνει η πολύκροτη αυτή υπόθεση. Όταν ο κ. Ανδρεάδης ολοκληρώσει με τους μάρτυρες, σειρά να περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου θα πάρουν και οι 16 διωκόμενοι. Όχι βέβαια για να καταθέσουν ως μάρτυρες, αλλά για να απολογηθούν και να τους απαγγελθούν κατηγορίες, αν κρίνει ο ανακριτής πως τα στοιχεία είναι επαρκή. Παράλληλα, όμως, μπορεί να κρίνει ότι πρέπει να ασκηθούν επιπλέον διώξεις κι έτσι ο αριθμός των 16 να αυξηθεί!  

Ονόματα και κατηγορίες  

Με την κλήση των ποινικά διωκόμενων σε απολογία, θα γίνουν γνωστά και τα ονόματά τους, καθώς μέχρι στιγμής το εισαγγελικό απόρρητο δεν έχει αρθεί.  

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, οι επτά από τους 16 διώκονται για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και πρόκειται κατά περίπτωση για: έναν πρόεδρο ΠΑΕ της Super League, τρία υψηλά ιστάμενα διοικητικά στελέχη της ΕΠΟ, ένα μεγαλοστέλεχος της ΕΠΟ και δύο μέλη της ΚΕΔ (που θήτευσαν στο επίδικο διάστημα).  

Επίσης σε έναν άλλο πρόεδρο ΠΑΕ της Super League, σε τρεις εν ενεργεία διαιτητές της Super League, σε δύο αθλητικούς δικαστές και σε τρία μέλη άλλων επιτροπών της ΕΠΟ, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα (κατά περίπτωση):  

α) Κακουργηματική και πλημμεληματική απάτη για τη χειραγώγηση αγώνων, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα. β) Απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης της δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και ηθική αυτουργία σε αυτή. γ) Δωροδοκία-δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις και από την οποία επιτεύχθηκε ο σκοπός.  

Η δράση της «οργάνωσης»  

Σύμφωνα με πόρισμα Κορέα, η «εγκληματική οργάνωση» όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους αγώνες προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξ αιτίας αυτού, ομάδες υποβιβάζονταν και έχαναν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ άλλες δημιουργούσαν κέρδη εκατομμυρίων μέσω κατάληψης υψηλών θέσεων και ευρωπαϊκών συμμετοχών.  

Σχετικά με το αδίκημα της απάτης, η εγκληματική οργάνωση «πέρναγε» προς τον κόσμο ότι οι διαιτητές είναι αμερόληπτοι και τα ματς καθαρά, ενώ οι διαιτητές και οι αγώνες (στους οποίους παίζονταν στοιχήματα) ήταν στημένοι.  

Επίσης, το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης (και η ηθική αυτουργία σε αυτό) αφορά την υπόθεση της ανατίναξης του φούρνου του Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα. Η υπόθεση φέρεται να έχει εξιχνιαστεί μέσω της ύπαρξης επαρκέστατων ενδείξεων.   Θυμίζουμε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβρη οι Γιώργος Σαρρής, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Αριστείδης Σταθόπουλος, Θεόδωρος Κουρίδης, Θανάσης Μπριάκος, Γιώργος Δούρος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Κομπότης και οι διαιτητές Αμπάρκιολης, Κάμπαξης και Ιωαννίδης.  

Η διαδικασία μετά το πέρας του ανακριτικού έργου, έχει ως εξής: η δικογραφία επιστρέφει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας που θα συντάξει την τελική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο, για το ποιοι κρίνει πως πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι όχι. Την τελική απόφαση (μέσω βουλευμάτων) θα την λάβει το δικαστικό συμβούλιο και θα οριστεί δικάσιμος. 

NTOKOUMENTO2222

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα