Ξεκινούν μαθήματα ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες

Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών άνω των 15 ετών, παρουσιάσαν σήμερα οι υπουργοί Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ.κ. Γαβρόγλου και Μουζάλας.  

 

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη γλώσσα, ως μέσο ενσωμάτωσης» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. «Χωρίς τη γνώση της γλώσσας, δεν μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη», πρόσθεσε από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες και κατά την πιλοτική εφαρμογή του (τους πρώτους 12 μήνες) αναμένεται να συμμετέχουν 5.000 άτομα – 2.000 ανήλικοι 15-17 ετών και 3.000 άνω των 18.

 

Παράλληλα με την ελληνική γλώσσα τα προσφυγόπουλα και οι μετανάστες θα διδάσκονται αγγλικά, με έμφαση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό.   Το πρόγραμμα θα παρέχει και αναγνωρισμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, επιπέδων Α1, Α2 και Β1.   Τα μαθήματα θα γίνονται σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

 

Ο μόνος όρος που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, είναι οι εκπαιδευτές που θα προσληφθούν, να είναι απόφοιτοι τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, με επιπλέον επιμόρφωση (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης γλώσσας.   Για τα παιδιά 15-18, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 28 εβδομάδες και στόχος θα είναι να ενταχθούν στην τυπική εκπαίδευση.   Για τους 18+, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 40 εβδομάδες και οι ωφελούμενοι θα μπορούν να εργαστούν στη συνέχεια ή να παρακολουθήσουν και άλλα προγράμματα τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης.

 

Η χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα γίνει μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και στόχος των δύο υπουργείων είναι να επαναληφθεί, ως τριετές πρόγραμμα, με διπλάσιους δικαιούχους.

πηγή:lifo

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα