«Ξύνεται» η Τουρκία – Έβγαλε το Τσεσμέ στο Αιγαίο

Σε σκακιέρα μετατρέπει το Αιγαίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού  φαίνεται πως δεν λογικεύεται και έβγαλε το Τσεσμέ στο Αιγαίο. Το ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με τη NAVTEX (244/17 θα πραγματοποιήσει, για άγνωστο χρονικό διάστημα,  έρευνες έξω από τη χερσόνησο του Άθω (Άγιο Όρος) και στην περιοχή που περικλείεται από τις νήσους Θάσο, Λήμνο και Σαμοθράκη, στο βόρειο Αιγαίο.

Το τουρκικό ωκεανογραφικό δεν συνοδεύεται από κάποιο σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενώ σημειώνεται ότι τις κινήσεις του δεν παρακολουθεί και κάποιο σκάφος του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σε μια πρώτη κίνηση πάντως μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε η αντί-NAVTEX 40/17 από τον σταθμό της Λήμνο στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει την συγκεκριμένη AVTEX με αριθμό 244/17 γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Οι έρευνες του Τσεσμέ αποτελούν την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μέτα τα τηλεοπτικά σόου στην περιοχή των Ιμίων.

Όπως επισημαίνει το Defence Point, το να πραγματοποιήσει ένα κράτος υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα δεν προϋποθέτει παροχή συγκατάθεσης του παράκτιου κράτους, αυτό πρέπει να τονιστεί. Ούτε όμως και η άλλη πλευρά να εκδώσει τέτοια άδεια παριστάνοντας ότι ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην επίμαχη περιοχή.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα