«Ξύπνησε» τον Μάη ο Στεργιώτης

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ…

 

Χρειάστηκε να γραφτούν αρκετά ρεπορτάζ και να «φωνασκήσουν» –με την καλή έννοια– τα ΜΜΕ για το ιντερνετικό πάρτι που είχαν στήσει οι παράνομες στοιχηματικές εταιρείες του διαδικτύου, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να ξυπνήσουν από τον μακάριο «ύπνο» τους.

Έστω κι έτσι, δεν μπορεί παρά να αποτελεί είδηση ότι μετά από ένα χρόνο αδράνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Αντώνης Στεργιώτης, αποφάσισε –επιτέλους– να ξεκαθαρίσει το εξαιρετικά θολό τοπίο που επικρατούσε στον εν λόγω κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη του Πάσχα η ΕΕΕΠ ανακοίνωσε ότι επέρχονται σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, αλλαγές στο καθεστώς του καταλόγου των μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list), με την τροποποίηση που δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2016, στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ Β 1223).
Σύμφωνα, πάντα, με το σχετικό δελτίο Τύπου που κοινοποίησε η ΕΕΕΠ αποφασίστηκε –κατόπιν εισήγησης του Αντώνη Στεργιώτη– η «τροποποίησή της με αριθμό 51/3/26.04.2013 (Β’1147) απόφασης με τίτλο “Ρυθμίσεις θεμάτων, τα οποία διέπονται από τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων ως προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες επιβάλλονται στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια”».

Οι αλλαγές
Μεταξύ άλλων, οι αλλαγές τις οποίες προκρίνει η ΕΕΕΠ αφορούν:
1] Τους λόγους για τους οποίους εντάσσεται ένας πάροχος στη «μαύρη λίστα». Από την Επιτροπή διευκρινίζεται ότι, για να γίνει αυτό, δεν αρκεί μόνον η πρόσβαση σε συγκεκριμένο ιστότοπο ή όνομα χώρου, όπως προβλεπόταν έως τώρα, αλλά και η εγγραφή (registration) σε αυτά.
Έτσι, μη αδειοδοτημένη παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων διά του διαδικτύου υπάρχει όταν είναι δυνατή η πρόσβαση και εγγραφή (registration), εφόσον αυτή επιχειρείται από IP που βρίσκεται στην ελληνική Επικράτεια, σε ιστότοπο μη αδειοδοτημένου παρόχου.
2] Τον χρόνο παραμονής στον κατάλογο των μη αδειοδοτημένων παρόχων, και τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να βγει από τη «μαύρη λίστα» κάποιος πάροχος. Ειδικότερα, φυσικό και νομικό πρόσωπο, όνομα χώρου ή και ιστότοπος που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list) παραμένουν υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την ημερομηνία εγγραφής τους.
Μετά το πέρας του έτους, ο μη αδειοδοτημένος πάροχος δεν βγαίνει αυτόματα από τη «μαύρη λίστα», αλλά θα πρέπει να υποβάλει αίτηση, με τα σχετικά συνοδευτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει προβεί στην πλήρη παύση της διοργάνωσης τυχερών παιγνίων στην ελληνική Επικράτεια. Στη συνέχεια, η ΕΕΕΠ θα αποφασίσει επί της διαγραφής εντός 45 ημερών. Στην περίπτωση που παρέλθει το συγκεκριμένο διάστημα δίχως απόφαση, σημαίνει ότι η αίτηση έχει απορριφθεί.
3] Τα άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μέτρα που επιβάλλεται να πάρουν τα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών, καθώς και οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου, όπως για παράδειγμα ανάμεσα στους άλλους οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, από τη στιγμή που κάποιος πάροχος τυχερών παιγνίων μπει στη «μαύρη λίστα».
Πιο αναλυτικά, οι πάροχοι των υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs), άμεσα, και χωρίς καθυστέρηση, με την ανάρτηση της blacklist στον ιστότοπο της ΕΕΕΠ, οφείλουν να διακόψουν την πρόσβαση του κοινού στους ιστοτόπους και ονόματα χώρου που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (blacklist).
Τέλος, τα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, επίσης χωρίς καθυστέρηση, διακόπτουν κάθε συναλλαγή καθώς και πληρωμές ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια, σε λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά μη αδειοδοτημένοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου. Διαβιβάζουν, δε, όλα τα σχετικά στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι προφανές ότι η λαϊκή ρήση «κάλλιο αργά παρά ποτέ» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της κυβέρνησης που εδέησε να βάλει (ή να προσπαθήσει να βάλει) τάξη σε ένα ατάκτως ερριμμένο τοπίο. Φυσικά από την ΕΕΕΠ έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι αυτό έγινε κατόπιν εισήγησης του Αντώνη Στεργιώτη. Τώρα, γιατί προεδρική εισήγηση έγινε με καθυστέρηση ενός χρόνου (σ.σ. συμπληρώθηκαν 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του) είναι κάτι που ίσως το μάθουμε το επόμενο… Πάσχα!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα