Οδηγίες στον Χαρδούβελη

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την διαπραγμάτευση με την τρόικα καθόρισαν Σαμαράς-Βενιζέλος και Χαρδούβελης, καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρήσει τόσο την μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και τις πολλές δόσεις στις ρυθμίσεις για τους οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή ήταν η πρώτη σύσκεψη πρωθυπουργού και αντιπροέδρου με τον υπουργό Οικονομικών.

Και στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα καυτά ζητήματα, όπως η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, η πρόοδος στις υπόλοιπες μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση αλλά και το κλίμα εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική πλευρά. Άλλωστε, ο κ. Χαρδούβελης επέστρεψε από ένα ενδιαφέρον Eurogroup, όπου είχε τη δυνατότητα να διαγνώσει τις διαθέσεις των εταίρων έναντι της Ελλάδας.

Βέβαια Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν στο μυαλό τους και την πολιτική μάχη για την συζήτηση για το δημοψήφισμα. Η κυβερνητική θέση είναι ότι ακόμη και εάν συγκεντρωθούν 120 υπογραφές η ολομέλεια της Βουλής πρέπει να συνέλθει τον Οκτώβριο και όχι νωρίτερα.

Επίσης είναι σε αντίθετη ρότα με τον Μεϊμαράκη και δεν συμφωνούν να αθροιστούν οι υπογραφές από τη στιγμή που υπάρξουν τρεις διαφορετικές προτάσεις. Η κυβέρνηση επιμένει πως μόνο με κοινό αίτημα μπορούν να υπολογιστούν οι 120 υπογραφές.

Η κόντρα

Φυσικά αυτό θα ξεκαθαριστεί όταν τελικά κατατεθούν τα αιτήματα. Πάντως η κόντρα μεταξύ Μαξίμου και Προέδρου της Βουλής έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο και όλοι αναζητούν τους λόγους της διαφοροποίησης του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη σύγκρουση γεννά μείζονα ερωτήματα, πολιτικής και θεσμικής ουσίας, για το βάθος, του στόχους και τις πραγματικές αιτίες του «γαλάζιου» εμφυλίου κορυφής:

Γιατί ο Μεϊμαράκης λέει «ναι» στην άθροιση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα της «μικρής ΔΕΗ»; Και γιατί το Μαξίμου λέει «όχι»; Και ποιος εμπλέκει, ενδιαμέσως, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η απάντηση, εν πρώτοις, θα μπορούσε να είναι απλή: Υπάρχει Κανονισμός της Βουλής, υπάρχει Επιστημονικό Συμβούλιο και διάσκεψη των Προέδρων, υπάρχει και κοινοβουλευτικό προηγούμενο (Συνθήκη Λισαβόνα), που θα μπορούσαν να απαντήσουν θεσμικά και με σαφήνεια.

 

Πάντως κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι οι φωνές του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού ακουγόταν έξω από το Μάξιμου μιλώντας στο τηλέφωνο για το «unfair» Μεϊμαράκη όπως το χαρακτήριζε.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα