«Οδυνηρή λύση» στο Σκοπιανό προβλέπει ο Μπουτάρης

«Όποια και αν είναι η λύση στο πρόβλημα με τα Σκόπια, θα είναι οδυνηρή, αλλά είναι η μόνη διέξοδος», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να βρίσκεται στη Μελβούρνη για τις εκδηλώσεις της 30ής επετείου της αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Ο εκκεντρικός δήμαρχος υπογράμμισε ακόμα ότι η καταγωγή της οικογενείας του (από τη μια πλευρά) είναι από το Κόσοβο, που σήμερα βρίσκεται στα γεωγραφικά σύνορα των Σκοπίων. «Δεν μου πάει με τίποτα να πω αυτή την περιοχή Μακεδονία. Πρέπει να βρεθεί όμως μια λύση. Να κάνουμε ένα συμβιβασμό». Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, τον οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό». «Ο Γκλιγκόροφ είχε προτείνει», είπε, τον όρο «Σλαβομακεδονία» που θα ήταν αποδεκτός.

Αναφερόμενος στο σημερινό πρόεδρο των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, τον κατηγόρησε για σφετερισμό των ελληνικών συμβόλων. «Αναγνωρίζω», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, «ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Να είναι κάτι. Να μην ξεχνάμε ότι είναι Βούλγαροι. Δεν υπάρχει γλώσσα Μακεδονική. Όλα αυτά τα δημιούργησε ο Τίτο. Λέω, λοιπόν, ότι το θέμα πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί. Να λυθεί με μια συμβιβαστική λύση και ξέρω ότι αυτό θα είναι οδυνηρό για μας». Παράλληλα, χαρακτήρισε ακροδεξιές αθλιότητες αυτά που του αποδίδουν, ότι δήθεν είπε ότι δεν ανέχεται να λέγεται ελληνική η Μακεδονία.

«Τεράστιο ψέμα» χαρακτήρισε, επίσης, ισχυρισμούς της αντιπολίτευσής του, ότι πρότεινε να δοθούν τουρκικά ονόματα σε δρόμους της Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, στην οδό Αγίου Δημητρίου! «Αυτό», ανέφερε ο δήμαρχος, «ούτε Τούρκος δεν θα τολμούσε να το προτείνει, και θα το πρότεινα εγώ που είμαι Έλληνας Ορθόδοξος;».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα