«Οι αντιλαϊκοί νόμοι θα διατηρηθούν και μετά το τέλος του Μνημονίου ΙΙΙ»

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού θα συνεχιστούν στο βωμό του καπιταλιστικού συστήματος παρά το ότι μπορεί τυπικά η χώρα να βγει από τα μνημόνια», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλοι οι αντιλαϊκοί μνημονιακοί νόμοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να σημαδεύουν τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας», αναφέρει και σημειώνει ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 αποτυπώνει ανάγλυφα τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για συνέχιση των πολιτικών της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που φέρνουν νέα δεινά για το λαό». «Το αφήγημα της κυβέρνησης έχει κοντά ποδάρια και δεν μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα. Αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι όλοι οι αντιλαϊκοί μνημονιακοί νόμοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να σημαδεύουν τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας», σημειώνει ο ίδιος.

Ο κ. Καραθανασόπουλος κάνει λόγο για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αναφορικά με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς «οδηγεί διαχρονικά σε εκτίναξη του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά στρώματα και στη δραστική επιδείνωση της κατάστασης των εργαζόμενων στον κλάδο». Ταυτόχρονα, αναλύει τους στόχους της «πράσινης ανάπτυξης» και μιλά για την ουσία της πρότασης του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική.

“Οι πλειστηριασμοί θα συμβάλλουν στη συγκέντρωση γης και ακινήτων”

Μιλώντας για τους πλειστηριασμούς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για εργαλείο ισχυροποίησης των τραπεζικών ομίλων. «Βασικός στόχος είναι η ισχυροποίηση των τραπεζικών ομίλων, η ενίσχυση της κερδοφορίας τους και η εξασφάλιση κεφαλαίων για να στηριχτούν οι καπιταλιστικές επενδύσεις. Επιπλέον οι πλειστηριασμοί θα συμβάλλουν στη συγκέντρωση γης και ακινήτων», σημειώνει και τονίζει ότι «η προστασία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του κινήματος»

Τέλος, μιλά για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω από το ζήτημα της μη ανακήρυξης και οριοθέτησης ελληνικής ΑΟΖ.

«Η κυβέρνηση προχωρά στην υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης και στις διαδικασίες για νέες έρευνες στα υπόλοιπα οικόπεδα, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, χωρίς να προχωρά η διαδικασία ανακήρυξης και οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί με στρατιωτικά και διπλωματικά μέσα τα υπάρχοντα σύνορα της περιοχής και γενικότερα τη Συνθήκη της Λοζάνης, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», δηλώνει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα