“Οι αστοχίες με το ΕΣΠΑ”

Με τις συναντήσεις με τον αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν, τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα και τον επικεφαλής τον Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοσταντ ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Στρασβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτιγκερ, τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη. Σύμφωνα με την Σεβαστουόλεως πολύ σημαντική κρίνουν τη συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, με την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ. Κι αυτό διότι αναλύθηκαν οι κυβερνητικές αστοχίες στην διαχείριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ. Μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού συμφώνησε με την κ. Κρέτσου να διοργανωθεί μια ημερίδα με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις αρχές Απριλίου στην Θεσσαλονίκη όπου «θα μιλήσουμε και για τον μεγάλο φταίχτη που επέτρεψε στα χρόνια της κρίσης οι ανισότητες να μεγαλώνουν αντί να αμβλύνονται» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Οι αναρτήσεις
Για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με την κ. Κρέτσου ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
«Να δώσουμε λεφτά για νέα πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα ή να ενισχύσουμε μικρότερες προσπάθειες καινοτομίας και ανάπτυξης;», ήταν το ρητορικό ερώτημα της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου που έχει την ευθύνη και του ΕΣΠΑ. Η χώρα έχει ανάγκη από κεντρικό σχεδιασμό έτσι ώστε οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι να εντάσσονται σε ένα πλάνο περιφερειακής ανάπτυξης με αρχή, μέση και τέλος. Και εκεί να ενισχύονται εκατοντάδες μικρές και λιγότερο μικρές πρωτοβουλίες για να βρει διέξοδο και η δημιουργικότητα χιλιάδων νέων που αυτή τη στιγμή μεταναστεύουν.
Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για πρώην και νυν υπουργούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «κρύβουν» πόσα έργα έγιναν και γίνονται από την ΕΕ στην Ελλάδα. Τα 24 σχολεία που χτίστηκαν στην Πεντέλη… Το εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών στην Κοζάνη που έκανε την πόλη παράδειγμα στην Ευρώπη ενώ η Πελοπόννησος συνεχίζει να εισπράττει πρόστιμα… «Τα πανεπιστήμιά μας επιβιώνουν χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα», επεσήμανε ο Γιώργης Γραμματικάκης που ήταν παρών στη συνάντηση για να δώσει αφορμή στην κυρία Κρέτσου να «θυμηθεί» υπουργούς που αγνοούν ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί κυρίως με ευρωπαϊκά κονδύλια. Γιατί λοιπόν παρά τα δισεκατομμύρια που παίρνουμε, η Ελλάδα έχει ακόμη φτωχούς ανθρώπους; «Παιδιά που κάνουν τρεις ώρες στην κοιλάδα του Αχελώου για να πάνε στο σχολείο ενώ αλλού βλέπεις μόνο πλούτο και πολυτέλεια», όπως επισήμανε η ενημερωμένη κυρία Κρέτσου.
Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν σχεδίασαν ποτέ ένα εθνικό πρόγραμμα συνοχής που θα έδινε αποτελεσματικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και τα κονδύλια δεν ήταν ποτέ αναλογικά κατανεμημένα σε έργα που θα βοηθούσαν φτωχούς και ανέργους.
Υπάρχει όμως χρόνος και χρήματα για να διορθώσουμε την αδικία ή είναι πια αργά;
Αυτό συμφωνήσαμε με την κυρία Κρέτσου να το συζητήσουμε στις αρχές Απριλίου στην Θεσσαλονίκη. Σε μια ημερίδα που θα διοργανώσουμε με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Εκεί θα μιλήσουμε και για τον μεγάλο φταίχτη που επέτρεψε στα χρόνια της κρίσης οι ανισότητες να μεγαλώνουν αντί να αμβλύνονται”.
Όμως ο κ. Θεοδωράκης έκανε και δύο αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με τον Πιερ Μοσκοβισί. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε: «Τα καλά νέα από Μοσκοβισί είναι ότι πιστεύει ότι προλαβαίνουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση μέσα στον Φλεβάρη». Λίγο αργότερα, δεύτερη ανάρτησή του αναφέρει: «Τα κακά νέα από Μοσκοβισί είναι ότι πιστεύει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε την αξιολόγηση το Μάρτιο, τον Απρίλιο ή το Μάιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα