Οι δύο βασικοί άξονες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Δύο είναι τα βασικά σενάρια για το Ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο.

Πιο συγκεκριμένα, εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους και η καταβολή εθνικής σύνταξης, είναι οι δύο βασικοί άξονες της εισήγησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, προς την κυβέρνηση. Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», όλα εξετάζονται με σκοπό να υπάρχει «η καλύτερη δυνατή προστασία».
«Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Σε περίπτωση που δεν συγχωνευτούν (οι επικουρικές) με την κύρια ασφάλιση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα φέρει μειώσεις (…) Το άλλο σενάριο αντιμετωπίζει την κύρια και την επικουρική σύνταξη ως ενιαίο σύνολο, με σκοπό να προστατεύσει το άθροισμά τους ως συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου -όσο μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μετά την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας» τόνισε.

Για την εθνική σύνταξη

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως «θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία».
«Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος» πρόσθεσε.

Συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ

Σε ερώτηση αν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, ο υπουργός απάντησε: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διαφόρων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχη της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται».

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων». Εξάλλου, υπολόγισε το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων σε 1,8% του ΑΕΠ, αλλά είπε ότι «αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ».

«Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διόγκωσή του στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Το ποσοστό αναπλήρωσης και τα ελλείμματα

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ποσοστό αναπλήρωσης, λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του θα «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής».

Για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά», επισημαίνοντας ότι «το εφάπαξ είναι εκτός μεταρρύθμισης» και προσθέτοντας ότι «είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα