Οι εμπρηστές καίνε τη Ζάκυνθο

Σε ανθρώπινο χέρι –όπως όλα δείχνουν- οφείλονται τα 9 διαφορετικά πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σε μόλις ένα σημείο της Ζακύνθου, τέσσερα εκ των οποίων με διαφορά λίγων λεπτών τα μεσάνυχτα.

Τα κλιμάκια Πυροσβεστικής και ΕΛ.ΑΣ. είναι πεπεισμένα ότι πρόκειται για εμπρηστικές ενέργειες, καθώς δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, εμφανίστηκε βέβαιος πως πίσω από τις πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς που ανέκυψαν χθες στο νησί, κρύβεται ανθρώπινη δραστηριότητα. «Αύριο το πρωί θα πρέπει να ξεκινήσουν ανακρίσεις», πρόσθεσε ο κ. Κολοκοτσάς.

Στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι που σε αρκετές περιοχές ξεπερνούν τα 5 μποφόρ και οι κάτοικοι εκφράζουν τώρα τους φόβους τους για αγροτικές καλλιέργειες και στάβλους με ζώα. Ήδη έχει καταστραφεί μία αγροικία που ήταν ωστόσο εγκαταλελειμμένη.

Από το προηγούμενο ύποπτο μπαράζ πυρκαγιών είχαν βρεθεί στο νησί αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, που δεν κατέληξαν κάπου, αλλά όπως φαίνεται η έρευνα θα συνεχιστεί, ούτε το drone της Πυροσβεστικής είχε καταφέρει στις περιπολίες του να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις, όμως επίσης αποφασίστηκε να επιστρέψει και να πραγματοποιήσει εκ νέου περιπολίες.

Στο νησί επιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες, ενώ από τα ξημερώματα στη μάχη έχει ριχτεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από οχήματα και άνδρες που έχουν μεταφερθεί στο νησί από πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος, όμως το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο λόγω και των ισχυρών ανέμων. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμουν και οι ντόπιοι με τρακτερ και ιδιωτικές υδροφόρες.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν και ίσως και για τους εμπρηστές που ενδεχομένως βρίσκονται από πίσω.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα