“Οι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα”

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στην Ελλάδα επικεφαλής οικονομολόγος του ESM που μιλά ακόμα για την έξοδο στις αγορές και το χρέος.

“Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χρήματος χωρίς τη βοήθεια άλλων είναι απόδειξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Δείχνει τουλάχιστον ότι οι επενδυτές έχουν ξανά εμπιστοσύνη για την οικονομική κατάσταση στην χώρα”, τονίζει αρχικά ο Rolf Strauch,σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα “Finanz und Wirtschaft”.

Ο ίδιος, πιστός στη «γραμμή» του Ταμείου, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μελλοντικά προβλήματα λόγω του υψηλού χρέους της χώρας.

Όπως υποστηρίζει, οι χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα εφάρμοσαν τις περισσότερο σημαντικές μεταρρυθμίσεις από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Αυτός είναι ο λόγος που καταγράφουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά της από το 15% και να το μετατρέψει σε μικρό πλεόνασμα. Όταν κοιτάτε το χρέος δεν θα πρέπει να μετράτε τόσο πολύ το μέγεθος, αλλά περισσότερο την δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Και οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι απόλυτα διαχειρίσιμες, εξαιτίας των ευνοϊκών όρων των δανείων του ESM».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κος Strauch ρωτήθηκε για την κριτική που ασκείται από «κυνικούς» πως ο ESM δημιουργήθηκε όχι για να διασώσει την Ελλάδα αλλά κυρίως τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

«Είναι καλό να είσαι κυνικός;» αναρωτήθηκε. «Το μόνο που θα πω είναι ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι η ξεκάθαρη εντολή μας. Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε αυτό και αυτό ξεκάθαρα δείχνει ότι ο σκοπός του ESM είναι για το ευρύτερο συμφέρον της ευρωζώνης», απάντησε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα