«Οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα»

Φουντώνει ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία μετά και τις δηλώσεις συμβούλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κατηγόρησε ευθέως την Αμερική ότι κρύβεται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2016.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Burhan Kuzu, φέρεται να είπε ότι η σύλληψη του Metin Topuz, υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης θα ντροπιάσει την Αμερική, επειδή διαθέτει πληροφορίες για τον αμερικανικό ρόλο, που υποτίθεται έπαιξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, επί διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, στο πραξικόπημα.

Ο κ. Kuzu, πιστεύει ότι η κίνηση ακύρωσης της βίζας σε Τούρκους υπήκοους έγινε για να πιεστεί η Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική απόφαση και τα αντίποινα που ακολούθησαν από την Τουρκία είναι πρωτοφανής εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο συμμάχων, που συνεργάστηκαν σε όλα τα επίπεδα στο παρελθόν. Η Αμερική κάλυψε πολλές φορές την Τουρκία, ακόμα και όταν αυτή παραβίασε τους διεθνείς νόμους (στην Κύπρο και αλλού) και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.

Ο κ. Kuzu δήλωσε σχετικά στο Αλ Τζαζίρα ότι «οι ΗΠΑ ήταν ενοχλημένες από την εξέλιξη αυτή (εννοεί τη σύλληψη) καθώς ο ρόλος της [Ουάσιγκτον] στην προσπάθεια πραξικοπήματος θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μέσω αυτού του ατόμου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα