Οι περιζήτητοι νέοι και οι περιζήτητοι ξένοι που δεν έρχονται!

Όταν το 2011 ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να επενδύσει στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, το έκανε περισσότερο γιατί θεωρούσε αδιανόητο οι «ερυθρόλευκοι» να υστερούν σε αυτό το κομμάτι έναντι των υπολοίπων μεγάλων ποδοσφαιρικών δυνάμεων στην Ελλάδα και λιγότερο γιατί περίμενε απτά αποτελέσματα.

Να, όμως, που έξι χρόνια αργότερα οι… καρποί αυτής της προσπάθειας αποδεικνύονται βασικό συστατικό της εποχής Χάσι που μόλις ξεκίνησε στο λιμάνι, αλλά και ελκυστικοί για ξένα ποδοσφαιρικά κλαμπ.

Στο ξεκίνημα μίας ποδοσφαιρικής περιόδου που αναμένεται πολύ πιο αμφίρροπη, σε σχέση με την ερυθρόλευκη κυριαρχία της τελευταίας 20ετίας, οι νεαροί από τα τμήματα υποδομής αποτελούν την πλειοψηφία του έμψυχου υλικού στο αρχικό στάδιο της προετοιμασίας που διεξάγεται στο Σέεφελντ της Αυστρίας.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στους ποδοσφαιριστές που αναβαθμίστηκαν την τελευταία διετία, περνώντας το κατώφλι της επαγγελματικής ομάδας (Χουτεσιώτης, Ρέτσος, Μπουχαλάκης, Νικολάου, Μανθάτης), αλλά και σε ορισμένους άλλους που έκαναν το… αγροτικό τους παίζοντας αλλού δανεικοί και επιστρέφουν, πιο έμπειροι και εξελιγμένοι, όπως για παράδειγμα ο γκολκίπερ Γιαννιώτης και ο Βέργος που απέκτησε παραστάσεις ανώτερου επιπέδου στη Ρεάλ Μαδρίτης Β’.

Το γεγονός που αποδεικνύει πως τα… προϊόντα των ακαδημιών έχουν τεράστια περιθώρια εξέλιξης, είναι η… βροχή δελεαστικών προτάσεων από Γερμανία και Αγγλία για τον Παναγιώτη Ρέτσο, με τον πρόσφατα κληθέντα στην Εθνική ομάδα νεαρό αμυντικό να γίνεται περιζήτητος μετά από μία εξαιρετική πρώτη σεζόν.

Ταυτόχρονα, η αδυναμία προσέλκυσης ποδοσφαιριστών παγκόσμιας κλάσης από το εξωτερικό καθιστά ακόμα πιο πολύτιμους τους νεαρούς από τα τμήματα υποδομής. Μετά το… ναυάγιο της μεταγραφής Μποκανί που «κόπηκε» στα ιατρικά τεστ από τους γιατρούς του Ολυμπιακού, οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούν έναν υγιή φορ ανάλογου επιπέδου με τον Βέλγο αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν άκρη.

Με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα να βαθαίνει και τους πρωταθλητές να έχουν συμμαζευτεί αρκετά στο οικονομικό κομμάτι, θα ήταν πραγματική… τρέλα αυτή τη χρονική στιγμή, η απόκτηση ενός πανάκριβού επιθετικού. Αν ο Ολυμπιακός είχε στο… τσεπάκι την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μαρινάκης μπορεί και να αδιαφορούσε για το κόστος, προκειμένου να φέρει στο… λιμάνι έναν παιχταρά για την επίθεση, τώρα όμως είναι υποχρεωμένος να τηρήσει στάση αναμονής, αναζητώντας μία λύση πιο προσιτή στα οικονομικά δεδομένα των «ερυθρόλευκων».

Από την άλλη, το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης αποτελεί από μόνο του το μεγάλο κίνητρο για την πλειονότητα των σπουδαίων επιθετικών που σκοράρουν στα γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου. Ένα μεγάλο όνομα θα ερχόταν πολύ πιο εύκολα στον Πειραιά και ενδεχομένως με μικρότερες απαιτήσεις, γνωρίζοντας ότι με τον Ολυμπιακό θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στην ποδοσφαιρική πασαρέλα της Ευρώπης.

Ο Απόστολος Βέλλιος που προκρίνεται αυτή τη στιγμή ως η πιο λογική λύση για τη γραμμή κρούσης μπορεί να ανήκει στον Ολυμπιακό, δεν έχει ωστόσο φορέσει ποτέ την ερυθρόλευκη φανέλα και η πιθανή άφιξή του δυναμώνει αρκετά την επίθεση. Ο υψηλόσωμος διεθνής φορ πήρε αρκετά χρήσιμα στοιχεία τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στη Νότιγχαμ, με τη φανέλα της οποίας πέτυχε 6 γκολ στην αγγλική Τσάμπιονσιπ και δεν αποκλείεται να κάνει τους φίλους των πρωταθλητών να ξεχάσουν πολύ γρήγορα τον Μποκανί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα