«Οι περικοπές μισθών στην Ελλάδα, δεν έφεραν αποτελέσματα»

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την «εσωτερική υποτίμηση» στην Ελλάδα, το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την προσαρμογή στις χώρες της ευρωζώνης. Το Ταμείο μεταξύ άλλων,  αναφέρει ότι καταγράφηκε πτώση  στην παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας παρά την δραστική μείωση του κόστους εργασίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι μειώσεις στους μισθούς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα».

Ειδικότερα, η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει γίνει κυρίως μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, σημειώνουν αναλυτές του ΔΝΤ σε νέα έκθεση του Ταμείου, με τίτλο: «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές», στην οποία αναλύουν και την ευθύνη των χωρών του Βορρά.

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης εφάρμοσαν επίπονες εξωτερικές και εσωτερικές προσαρμογές, ακολουθώντας στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης.

Όπως τονίζεται, η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες «ελλειμματικές» οικονομίες της ευρωζώνης είναι αναγκαία, όχι όμως απαραίτητα μέσω απελευθέρωσης των μισθών προς τα κάτω. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, η απελευθέρωση στις μειώσεις μισθών θα μπορούσε να επιταχύνει την προσαρμοστικότητα στην αγορά εργασίας και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, αλλά η πτώση των εισοδημάτων θα έπληττε τη ζήτηση και την επιστροφή της «εσωτερικής ισορροπίας» στις χώρες του ευρωνότου.

Αντίθετα, οι αναλυτές προτείνουν τη μείωση των φόρων που παρακρατούνται από μισθούς, και συνεπώς την αύξηση των καθαρών αποδοχών, αλλά και την παράλληλα αύξηση των φόρων στην κατανάλωση.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει γίνει «κυρίως» μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης, κι όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να ανακατανείμουν τους εργαζόμενους σε εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Η πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ήταν περιορισμένη, επισημαίνεται στην έκθεση και σημειώνεται πως «οι εξαγωγές ανέκαμψαν αλλά ο μεταποιητικός τομέας παραμένει μικρότερος από τα προ κρίσης επίπεδα».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα