Οι πολίτες θα μπορούν να κατάσχουν περιουσία του Δημοσίου για χρέη!

Προ των πυλών βρίσκεται νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτό έρχονται ανατροπές στις σχέσεις του Δημοσίου με τους πολίτες στους οποίους χρωστά χρήματα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή»,  το  σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από 12 άρθρα και  θα ενσωματώσει κοινοτική οδηγία, θα επιτρέπει στους πολίτες να κατάσχουν περιουσία του Δημοσίου για χρέη αφού θα μπορούν να εκδώσουν διαταγή πληρωμής με δικαστική απόφαση σε βάρος του Δημοσίου για τα χρήματα που τους οφείλει. (σε περίπτωση που το Δημόσιο αρνηθεί την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής).

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οφειλές του Δημοσίου από επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προαναφερόμενη ρύθμιση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ενώ σε περίπτωση που η χώρα μας δεν συμμορφωθεί, τότε μπορεί να κινηθεί η επιβολή προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση στην κοινοτική νομοθεσία.

Με τις διατάξεις του νομοθετήματος προβλέπεται διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής -που εκτελείται άμεσα- κατά του Δημοσίου για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών ή άλλες και οι οποίες έχουν εκτελεστεί. Εξαιρούνται ρητά οι απαιτήσεις που προέρχονται από φορολογικές υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, επιστροφή φόρων ή καταβολή ΦΠΑ.

Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

Το ανώτατο χρονικό διάστημα για την έκδοση της διαταγής πληρωμής προβλέπεται σε 90 ημέρες από τη στιγμή που υποβληθεί η σχετική αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο. Διαταγές πληρωμής για χρέη προβλέπεται ότι μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής

Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Κατασχέσεις μόνον στην ιδιωτική, λεγόμενη, δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζεται ότι κατασχέσεις μπορούν να γίνουν μόνον στην ιδιωτική, λεγόμενη, δημόσια περιουσία και όχι σε κρατικά κτίρια, όπως υπουργεία ή άλλα απαραίτητα για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα