Οι πολιτικές βλέψεις του Σάκη Ρουβά: Δηλώσεις-έκπληξη

 

Για τους λόγους που τον οδήγησαν να σχολιάζει μέσω των social media του το δημοψήφισμα, μίλησε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Σάκης Ρουβάς.

Ο τραγουδιστής, που δείχνει να παρακολουθεί στενά τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, κατέθεσε τις σκέψεις που υπάρχουν στο μυαλό του, που δεν αποκλείουν να ασχοληθεί κάποια στιγμή με την πολιτική.

Όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, πώς το είδατε – αισθητικά και πολιτικά;

Αισθητικά μου άρεσε πολύ. Θα έπρεπε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να ασχολούνται με την πολιτική. Και, κυρίως, να πηγαίνουν να ψηφίζουν, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά αποχής.Δεν γίνεται να μένεις αδιάφορος και αμέτοχος όταν καθορίζεται το μέλλον σου. Πολιτικά, όμως, δεν με ενδιαφέρει τι ηλικία θα έχει ο πολιτικός που διαχειρίζεται τις ζωές μας. Ας είναι και 110 ετών! Μόνο το αποτέλεσμα έχει σημασία.

Και το αποτέλεσμα έως σήμερα πώς το αποτιμάτε;

Κάθε φορά που ψηφίζουμε, είναι σαν να υπογράφουμε ένα συμβόλαιο με τον άνθρωπο που επιλέγουμε να μας κυβερνήσει. Και υπάρχουν τέσσερα σενάρια. Πρώτον: Να εκλεγεί, να υλοποιήσει όλα όσα μας είχε υποσχεθεί και το αποτέλεσμα να είναι -με μετρήσιμα μεγέθη- θετικό. Αυτό, ναι, είναι νίκη! Τότε είναι σαν να έχουμε κερδίσει λαχείο! Δεύτερον: Να μας έχει προτείνει μερικές καλές ιδέες, να τον ψηφίσουμε, να τις εφαρμόσει, αλλά το αποτέλεσμα να μην είναι το προσδοκώμενο. Αυτό δεν είναι ένα καλό σενάριο, αλλά τουλάχιστον αντανακλά μια έντιμη σχέση και ειλικρινή. Ασε που είναι και εποικοδομητικό. Την επόμενη φορά, αυτός ο πολιτικός ξέρεις πως θα έχει μάθει από το λάθος του και θα έχει βελτιωθεί. Τρίτον: Κάποιος σου υπόσχεται κάτι, ανεβαίνει στην εξουσία, δεν το υλοποιεί, αλλάζει ρότα, αλλά, παρά ταύτα, το αποτέλεσμα που φέρνει είναι θετικό. Λαχείο κι αυτό. Χαλάλι του που δεν έκανε όσα είπε. Και τέταρτο και τελευταίο: Ενας πρωθυπουργός εκλέγεται υποσχόμενος κάποια πράγματα, κάνει τα εντελώς αντίθετα και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Αν δεν τα πίστευε και σε παραμύθιαζε, είναι ψεύτης. Αν είχε υποτιμήσει την κατάσταση και δεν μπόρεσε να αντιδράσει, είναι ανίκανος.

Σε ποιο σενάριο «μπαίνει» ο Αλέξης Τσίπρας; Της ψευτιάς ή της ανικανότητας;

 Δεν θα πω της ψευτιάς, γιατί θέλω να είμαι καλοπροαίρετος. Προσπαθεί να διαχειριστεί την αυταπάτη του, όπως είπε. Ξύπνησε από ένα όνειρο και βρέθηκε σε έναν… εφιάλτη. Πιστεύω ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Αλλά δεν ξέρω αν μπορεί. Αυτήν τη στιγμή, τα μετρήσιμα μεγέθη είναι εναντίον του. Το αποτέλεσμα τον έχει διαψεύσει. Μιλάτε για συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών.

Εσείς θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Eίμαι τόσο γεμάτος από αυτά που κάνω… Με ρωτάτε αν, λειτουργώντας αλτρουιστικά, θα αποφάσιζα να αφήσω τη δουλειά μου και την οικογένειά μου και να αφοσιωθώ στο δημόσιο συμφέρον; Δεν το αποκλείω. Δεν λέω όχι, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σε καλέσει η ζωή να κάνεις. Αν έπαιρνα ποτέ μια τέτοια απόφαση, πάντως, δεν θα θα το έκανα λέγοντας «εγώ θα τα καταφέρω καλύτερα από όλους»… Εχει κοντά πόδια το ψέμα. Και το ίδιο συμβαίνει με τη φήμη και την εξουσία, που τόσο σαγηνεύουν τους ανθρώπους, αλλά μπορούν και να τους καταστρέψουν, αν εκείνοι δεν συμπεριφερθούν με εντιμότητα, ήθος και συνέπεια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα