Οι Ρώσοι αγαπούν ακόμα τον Λένιν

Η Ρωσία τιμά σήμερα Τρίτη τού Πάσχα την 144η επέτειο από τη γέννηση του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, πιο γνωστού ως Λένιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1870 στο Σιμπίρσκ. Με αυτήν την αφορμή πραγματοποιήθηκε δημοσκόπηση, στην οποία περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (51%) αποδίδουν θετικό ρόλο στην εθνική ιστορία της Ρωσίας στον ιδρυτή και πρώτο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο κατά 11 μονάδες σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση του 2006. Για το 38%, εξάλλου, των ερωτηθέντων «ο Λένιν διαδραμάτισε μάλλον θετικό ρόλο», ενώ το 13% έκρινε ότι έπαιξε «απολύτως θετικό» ρόλο στην ιστορία της Ρωσίας. Αντιθέτως, το 26% πιστεύει σήμερα ότι ο ρόλος τού Λένιν ήταν «μάλλον αρνητικός» ή «εντελώς αρνητικός». Το 2006, το ποσοστό αυτών που έκριναν αρνητικά τον Λένιν ήταν 36%. Σημειώνεται, επίσης, πως έξι στους δέκα ερωτηθέντες άνω των 55 ετών εξέφρασαν θετική άποψη για τον Λένιν, ο οποίος έχει υψηλό ποσοστό αποδοχής (40%) και στους νέους κάτω των 30 ετών.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 45 περιοχές της Ρωσίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.603 προσώπων, από το ανεξάρτητο ινστιτούτο «Levada».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα