Οι συμμαχίες που θα εκλέξουν αρχηγό

Οι στοιχηματικές εταιρείες επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά σε ό,τι αφορά τις εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αποδεικνύοντας ότι οι traders των στοιχηματικών βλέπουν πιο μακριά από ό,τι οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Αύριο Κυριακή, στις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς δίνουν την τελική μάχη δύο τέκνα του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενα από διαφορετικούς εσωκομματικούς χώρους. Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν και διαφορετικά σημεία εκκίνησης εντός του ΠΑΣΟΚ και διαφορετικούς υποστηρικτές στις τάξεις του Κινήματος, το οποίο μπορεί να έχει χρεοκοπήσει οικονομικά και πολιτικά, αλλά ακόμη έχει την δυνατότητα να «γοητεύει» τις καρδιές των ψηφοφόρων μίας κάποιας ηλικίας.

Το επίδικο πλέον είναι το ποιος θα εκλεγεί και θα πάρει το πάνω χέρι στο κτίσιμο του νέου φορέα, το οποίο θα περιέχει τα «ιερά τέρατα» του ΠΑΣΟΚ (Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βενιζέλο), αλλά και άλλους αρχηγούς και προσωπικότητες (Θεοδωράκη, Καμίνη, Μανιάτη, Θεοχαρόπουλο). Όλα αυτά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις προηγούμενες ημέρες και θα φανεί αύριο ποιος έκανε καλύτερη διαχείριση αυτήν την εβδομάδα.

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πολύ δύσκολο να ανατραπεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Νέα Δημοκρατία που ανατράπηκαν τα δεδομένα». Επίσης, τονίζουν πως «στην Ν.Δ. υπήρχαν επαναληπτικές εκλογές μετά από 15 ημέρες, δηλαδή υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να κάνει την ανατροπή ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε πίσω του και τον οικογενειακό μηχανισμό».

Από την άλλη πλευρά, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη επισημαίνουν ότι οι ψηφοφόροι της κας Γεννηματά είναι ως επί το πλείστον η λεγόμενη 3η ηλικία και η οποία ναι μεν έτρεξε την πρώτη Κυριακή, αλλά οι περισσότεροι αγνοούσαν ότι υπάρχει και δεύτερος γύρος. Μάλιστα, τονίζουν με σκωπτική διάθεση πως «δεν είναι βέβαιο ότι οι παππούδες που στηρίζουν την κα Γεννηματά θα θυμηθούν να προσέλθουν». Επίσης, από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη επισημαίνουν ότι «αυτά που ενώνουν τον Νίκο με τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Σε αντίθεση οι διαφορές των δύο με τους Πρωτόπαπα, Όθωνα, Παπαϊωάννου και λοιπούς συγγενείς είναι τεράστιες».

 Όλο το ενδιαφέρον στο κέντρο

Μπορεί στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής οι εκφραστές του μεταρρυθμιστικού κέντρου (Καμίνης, Θεοδωράκης) να απέτυχαν παταγωδώς, αλλά η δυναμική των δύο είναι πολύ σημαντική για την Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και βέβαια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι των κ.κ. Καμίνη, Θεοδωράκη θα ψηφίσουν ομαδικά τον ευρωβουλευτή. Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των τριών σε όλα τα εκλογικά κέντρα έλεγαν με σιγουριά πως ο δεύτερος του πρώτου γύρου θα είναι ο νικητής των εκλογών, αφήνοντας υπονοούμενα για συμφωνία κάτω από το τραπέζι.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σε επίπεδο κορυφής οι κ.κ. Καμίνης και Θεοδωράκης νιώθουν πιο άνετα με τον Ανδρουλάκη (και με τον Ξεκαλάκη που πιθανότατα θα επιστρέψει σε ρόλο-κλειδί), παρά με το επιτελείο της Γεννηματά. Όμως και οι δύο απέφυγαν να πάρουν επίσημη θέση. Στο Ποτάμι, πάντως, οι περισσότεροι πίεσαν τον κ. Θεοδωράκη να πάρει ανοικτά θέση υπέρ του ευρωβουλευτή. Μάλιστα, ο Γρηγόρης Ψαριανός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι «εγώ θα ψηφίσω τον Νίκο».

Ούτε ο Καμίνης πήρε θέση, και είναι απόλυτα λογικό.

 Η στρατηγική

Το μεγάλο στοίχημα και για τους δύο υποψήφιους είναι να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες και να μην δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για μια ενδοπασοκική διένεξη. Από τις 211.000 ψηφοφόρους που σηκώθηκαν από τον καναπέ τους και έστειλαν αυτό το τόσο σημαντικό και ηχηρό μήνυμα, την προηγούμενη Κυριακή, οι επιτελείς των δύο υποψηφίων θα κάνουν τα πάντα ώστε οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ψηφοφόρους να ξαναπάνε στις κάλπες. Στόχος είναι η συμμετοχή να κινηθεί γύρω στις 160.000 κόσμου και άνω.

Από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι πιο εύκολα ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ θα βγάλει ξανά από το σπίτι τους τους ψηφοφόρους και όχι τόσο η κα Γεννηματά, στην οποία αναγνωρίζουν βέβαια την σαφή υπεροχή της.

Η τακτική που θα ακολουθήσει η κα Γεννηματά ήταν τηλεφωνικές επικοινωνίες της ίδιας σε ανθρώπους που κατά την γνώμη της έπρεπε να τους μιλήσει η ίδια, αλλά και με συνεντεύξεις σε ΜΜΕ. Το σπουδαιότερο, όμως, που τήρησε ήταν οι χαμηλοί τόνοι. Αποφάσισε να μην απαντά σε προκλήσεις, προκειμένου να πείσει και τους «άπιστους Θωμάδες» πως αυτή αποτελεί το σημείο αναφοράς του νέου φορέα.

Τα θετικά στοιχεία της κας Γεννηματά, όπως λένε στελέχη που στηρίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι η τεράστια δημοφιλία που έχει και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πως κατάφερε να βάλει στο ίδιο τραπέζι όλες τις πλευρές της Κεντροαριστεράς. «Δεν αναδεικνύει το εγώ, όπως έκανε πάντα ο κ. Βενιζέλος, ακούει με προσοχή τους πάντες, δεν είναι πολωτική και έχει τεράστιες συμμαχίες». Τα αρνητικά τα οποία της χρεώνουν από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι «προέρχεται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ με γερασμένο εκλογικό σώμα».

Τα θετικά του κ. Ανδρουλάκη είναι πως κατάφερε και ο ίδιος να περάσει δύο ισχυρούς αντιπάλους (Καμίνη και Θεοδωράκη) και να έρθει δεύτερος στην κούρσα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά θεωρεί πως ο κ. Ανδρουλάκης είναι άνθρωπος μηχανισμών, δεν τον θεωρούν πολιτικό που μπορεί να εμπνεύσει την Κεντροαριστερά για να διευρυνθεί.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο μηχανισμός του κ. Βενιζέλου είναι στο πλευρό του Ανδρουλάκη, ενώ αντίθετα το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου μοιράστηκε με ψήφους προς την Γεννηματά οι πιο παλιοί και προς τον Καμίνη οι νεότεροι. Και τώρα κοιτούν προς τον Ανδρουλάκη.

Ποιος στηρίζει ποιον

 ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμμέσως πλην σαφώς πήρε την “ευλογία” του Γιώργου Παπανδρέου με την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός την Τρίτη.

Επισήμως συμπορεύονται με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Ραγκούσης, που απέσπασε 5.084 ψήφους την πρώτη Κυριακή, όπως και ο Απόστολος Πόντας. Την στήριξη τους στην Γεννηματά ανακοίνωσαν και οι Γιάννης Τούντας, Παναγιώτης Ιωακειμίδης από τις Κινήσεις Πολιτών.

Από το Ποτάμι ανακοίνωσε τη στήριξη της η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και εκ των πιο στενών συνεργατών του Σταύρου Θεοδωράκη, Οντίν Λιναρδάτου. Εμμέσως την στηρίζουν και ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, αλλά και ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Γιάννης Μανιάτης εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε πως πρέπει “να αλλάξει το πολιτικό παρόν κοιτώντας το μέλλον της χώρας. Όπου θα αναδείξει νέες προοδευτικές ιδέες και νέες δυνάμεις, θα αντιπαλέψει τον λαϊκισμό και τον διχασμό. Επιβάλλεται από τώρα να συμπορευτούμε με τη Νέα Γενιά», υποδεικνύοντας προς τον Ανδρουλάκη.

Ανοικτά θέση υπέρ του ευρωβουλευτή πήραν οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης ( «η στήριξη στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πράξη ελπίδας») και Μίλτος ΚύρκοςΣτηρίζω ανεπιφύλακτα τον Νίκο Ανδρουλάκη“). Τη στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη έχουν ήδη εκφράσει ο Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθήνας) και ο πρώην βουλευτής και γραμματέας της ΚΟ του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης. Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτή του Υπολοίπου Αττικής, Γιώργο Μαυρωτά. Εξάλλου, τη στήριξή της στο Νίκο Ανδρουλάκη παρείχε από την πρώτη στιγμή και η πολιτική κίνηση «Μπροστά», της οποίας επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Βλάχος, που συνεργάζεται με το Ποτάμι, η οποία με επίσημη ανακοίνωση κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει και να ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη «για μια παράταξη των πολλών».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα